معاونت بهداشتي
مصاحبه خبري مدير بيماريها با خبرگزاري در خصوص مراقبت بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو
به گزارش روابط عمومي معاونت بهداشتي دكتر شايسته در پاسخ به سئوالات خبرنگار برنامه بازتاب صدا و سيماي خراسان جنوبي در مورخه 97/5/21، مطالب ذيل در خصوص مراقبت بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو (CCHF) ارائه نمود
مدير بيماريها بيان كرد كه تب خونريزي دهنده كريمه كنگو يك بيماري ويروسي حاد تب دار است كه از جمله بيماريهاي مشترك انسان و دام بوده و با وجودي كه اين بيماري مخصوص حيوانات است ولي موارد تك گير و همه گيريهاي ناگهاني در انسان ها نيز ديده مي شود.
در ادامه افزود انتقال بيماري تب خونريزي دهنده كريمه كنگو عمدتاً توسط گزش كنه از حيوان به انسان منتقل مي شود. حيوانات مختلفي از قبيل گوسفند، گاو،بز ممكن است به وسيله ويروس اين بيماري آلوده شوند. اين بيماري در حيوانات اهلي هيچ گونه علائم مشخصي ندارد ولي در هنگام ذبح حيوان آلوده و تا چند ساعت پس از آن بيماري از طريق تماس با خون ، گوشت و احشاء حيوان قابل انتقال خواهد بود.
-له كردن كنه بين انگشتان دست سبب انتقال بيماري مي شود.
-پرسنل پزشكي كه با بيمار مبتلا در تماس هستند در معرض خطر ابتلا خواهند بود. در اين مورد راه انتقال بيماري اصلي، خون يا بافت بيمار است ولي انتقال از راه ذرات تنفسي نيز ممكن است رخ دهد.
وي در مورد علائم بيماري افزود :دوره نهفتگي بيماري 2 تا 14روز مي باشد. شروع اين بيماري با تب ناگهاني همراه است .علائم اين بيماري عمدتاٌ شامل: سردرد شديد، تب و لرز، درد عضلاني، درد و سفتي گردن، درد شكم، تهوع و استفراغ، گلو درد،درد و پرخوني چشم مي باشد. مرحله خونريزي دهنده معمولاً در روزهاي سوم تا پنجم بيماري شروع مي شود و بطور متوسط 4 روز طول مي كشد. شوك و اغماء از علائم شديد و نهايي اين بيماري است.
دكتر شايسته در مورد تشخيص اين بيماري اضافه كردكه اين بيماري از طريق آزمايش نمونه هاي خون و يا بافت بيمار مشكوك صورت مي پذيرد و درمان ضد ويروسي اختصاصي دارد. داروي ريباورين در درمان موارد مبتلا به CCHF اثرات قابل توجهي داشته است.
دكتر شايسته در مورد پيشگيري بيماري تب خونريزي دهنده تب كريمه كنگو، گفت افرادي كه به نحوي در تماس با دام مي باشند (دامداران- قصابها) بايد از روشهاي حفاظت فردي مثل پوشاندن نواحي در معرض گزش كنه و بكارگيري مواد دوركننده كنه ها استفاده كنند. كاركنان مراكز بهداشتي درماني بايد احتياط لازم را در تماس با خون و ساير ترشحات افراد مشكوك و يا مبتلا به بيماري به عمل آورند.
از آنجايي كه ويروس عامل بيماري بيش از چند ساعت در گوشت دام آلوده زنده نمي ماند، بهتر است گوشت را حداقل 24 ساعت در يخچال نگهداري و سپس استفاده نمود. از مصرف جگر خام و نيم پخته جداً خودداري شود. از كشتار دام در معابر عمومي و انظار مردم و در مراسم ها جداً خودداري گردد.
نظر دهید