معاونت بهداشتی
اعضای هیات رئیسه دانشگاه، به پویش ملی "قلیان ها را گلدان کنیم" پیوستند
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی: اعضای هیات رئیسه دانشگاه، به پویش ملی "قلیان ها را گلدان کنیم" پیوستند.
در نشست هفتگی هیات رئیسه دانشگاه که صبح امروز شنبه 95/03/22 در محل اتاق شورا دفتر ریاست دانشگاه برگزار شد، دکتر کاظم قائمی رئیس دانشگاه به همراه سایر اعضاء هیات رئیسه شرکت کننده در این نشست، با قرار دادن نمادین چندین شاخه گل در شیشه های قلیان از این کمپین حمایت کردند.
رئیس دانشگاه در این نشست با بیان اینکه استعمال دخانیات یکی از قابل پیشگیری ترین عوامل مرگ و میر در جهان است گفت: یکی از مهمترین دغدغه های متولیان و دست اندرکاران عرصه سلامت، استعمال و شیوع بی رویه مصرف قلیان در محافل دوستانه و خانوادگی است که این موضوع در گروه های سنی نوجوانان، جوانان و جمعیت زنان بیشتر دیده می شود.
دکتر کاظم قائمی با اعلام اینکه خطرات دود قلیان، دغدغه متولیان امر را مضاعف و دو چندان نموده است گفت: آلودگی تنباکوهای معطر به ترکیبات سرطان زای مانند بنزن،فلزات سنگین و برخی مواد روانگردان، وجود مواد سرطان زا و سمی بی شمار در دود قلیان از مضرات مصرف آن است.
وی با اشاره به شعار امسال هفته ملی بدون دخانیات با عنوان قلیان سمی برای سلامت خانواده خاطرنشان کرد: برخلاف تصورات مصرف کنندگان قلیان، که آن را، از مواد دخانی کم خطر می دانند، عوارض کشیدن قلیان به مراتب بیشتر و ناگوارتر از سیگار است.
این پویش اقدامی ارزشمند برای توجه و اهمیت دادن به معضل قلیان است
رئیس دانشگاه اضافه کرد: طراحی و برنامه ریزی کمپین "قلیان ها را گلدان کنیم" از سوی معاونت بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، اقدامی ارزشمند در جهت توجه و اهمیت دادن به موضوع قلیان است.
دکتر قائمی با اظهار اینکه معضل قلیان، عوارض ناشی از مصرف آن و راههای کنترل و کاهش این محصول دخانی، امسال بسیار مورد تاکید قرار گرفته است گفت: خوشبختانه کمپین مذکور مورد استقبال گسترده مسئولین، هنرمندان، ورزشکاران، متولیان و دست اندرکاران عرصه سلامت و همراهی مردم قرار گرفته است.
وی با اعلام اینکه پیوستن اعضاء هیات رئیسه دانشگاه به پویش ملی قلیان ها را گلدان کنیم در دستور کار نشست هفتگی هیات رئیسه قرار گرفت گفت: از تمامی سازمان و دستگاه های اجرایی استان انتظار می رود، با پیوستن به این پویش و ارائه پیشنهادات و ایده هایی برای همراهی مردم در این زمینه گام بردارند.
تمامی اقشار جامعه از این کمپین حمایت کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی با تاکید بر اهمیت استمرار این حرکت فرهنگی برای همراه نمودن و مشارکت بیشتر مردم در اجتناب از مصرف قلیان گفت:از مردم،هنرمندان، مسئولین و ورزشکاران خراسان جنوبی درخواست می کنم که با قرار دادن چند شاخه گل در قلیان از این کمپین حمایت کنند و ضمن تهیه تصویر از آن ، سایرین را به این کار تشویق نمایند .
دکتر قائمی تصریح کرد: در اماکن عمومی به خصوص مطب ها،بیمارستانها،مراکز بهداشتی درمانی،کتاب فروشی ها و... یک قلیان گلدان شده می تواند تزیین مناسب و نماد پیوستن به کمپین باشد.
وی با اعلام اینکه بسیاری از مردم که قلیان در خانه دارند با ارسال تصویر گلدان شده آن به کمپین خواهند پیوست اظهار داشت: رستورانهایی که به این کمپین بپیوندند نیز می توانند از این نماد به عنوان سردر ورودی یا تابلوی خود به عنوان رستوران پاک استفاده نمایند.
رئیس دانشگاه با بیان اینکه باید فرهنگ پیشگیری از استعمال قلیان را ترویج دهیم گفت: علاوه بر محافل دوستانه و خانوادگی، در فضاهای بسته رستوران ها و سفره خانه های کشور نیز مصرف بی رویه قلیان، وسعت روز افزونی پیدا کرده است.
دکتر قائمی افزود: انتظار می رود که با تلاش بازرسین بهداشت محیط و همراهی اداره اماکن نیروی انتظامی بتوانیم عرضه قلیان را در اماکن عمومی،رستورانها و سفره خانه های استانمان حذف کنیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه از سال گذشته صداوسیما،مجلس شورای اسلامی،وزارت ارشاد،قوه قضائیه و اداره اماکن نیروی انتظامی هماهنگی و همراهی خوبی با وزارت بهداشت در حل معضلات دخانیات داشته اند.
رئیس دانشگاه در ادامه به گزارش عملکرد حوزه معاونت بهداشتی در هفته ملی بدون دخانیات اشاره کرد و گفت: بازدید تیم های مشترک و بازرسی از مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی به منظور نظارت برحسن اجرای قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات و معرفی متخلفین به مراجع قضایی صورت گرفته است.
دکتر قائمی با اعلام اینکه برای اولین بار در کشور اتوبوس ترک دخانیات در سطح شهر بیرجند راه اندازی شد افزود: این اتوبوس در طول هفته ملی بدون دخانیات به 105 نفر از مراجعین خدمات مشاوره ای در زمینه پیشگیری و ترک دخانیات ارائه نمود.
وی با اظهار اینکه ارسال بسته هایی شامل محصولات مواد دخانی شامل درمان و شناخت انواع مواد درمانی به سایر دستگاه هایی که در زمینه مبارزه با دخانیات همکاری دارند در این هفته صورت گرفت گفت: مرکز مشاوره پیشگیری و ترک دخانیات بیرجند نیز پذیرای مراجعین برای دریافت خدمات مشاوره ای در طول این هفته بود.
دود منتشر شده از قلیان عامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماری های قلبی و عروقی
در ادامه این جلسه معاون بهداشتی دانشگاه گفت:متاسفانه باورهای نادرستی به استفاده بی رویه از قلیان دامن زده و خانواده های بسیاری به صورت تفننی در محافل خانوادگی مبادرت به مصرف آن می نمایند.
دکتر کامبیز مهدیزاده افزود: برخلاف بسیاری از این عقاید و باورهای سنتی، دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر بیشماری مواد سمی است که به عنوان عامل اصلی بروز سرطان ریه ، بیماریهای قلبی عروقی و سایر بیماریها شناخته شده است.
وی تصریح کرد: تنباکوهای معطر استفاده شده در قلیان که عده ای آن را کم ضرر و یا بی ضرر می دانند به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در ترکیب آنها اگر بیشتر از تنباکوهای سنتی ضرر نداشته باشد، کم ضرر تر نیست.
مصرف قلیان معادل 70 تا 100 نخ سیگارو هرپک حاوی 15/0 یک لیتر دود
رئیس مرکز بهداشت استان با اشاره به اینکه بسیاری از خانواده هایی که تفریح آنها مصرف قلیان است از این واقعیت آگاهی ندارند افزود: هر وعده مصرف قلیان به طور متوسط معادل کشیدن 70 تا 100 نخ سیگار است .
دکتر مهدیزاده تاکید کرد: مصرف کنندگان قلیان در هر وعده مصرف که بطور متداول 20 تا 80 دقیقه طول می کشد حدود 50 تا 200 پک می زنند که هر پک حاوی 15/0 تا یک لیتر دود می باشد.
زنان و کودکان قربانیان بی گناه دود دست دوم مواد دخانی هستند!!
وی با اشاره به اینکه زنان به عنوان مادر خانواده نقش مهمی در پیشگیری از استنشاق دود دست دوم توسط خود و کودکانشان دارند اظهار داشت: طبق آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از 30 درصد بیمار ی های قلبی عروقی و یک سوم بیماری های تنفسی در بین کسانی که در معرض دود دست دوم قرار می گیرند ایجاد می شود.
وی تاکید کرد: یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است.
دود دست سوم را جدی بگیریم
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه دود و دوده حاصل از مصرف دخانیات بر روی وسایل، دیوار و زمین محل استعمال مضر است گفت: این دود دست سوم به خصوص برای کودکانی که نوپا هستند و مدام دست به زمین و دیوار می گیرند بسیار خطرناک است.
دکتر مهدی زاده ادامه داد: مواد مضر از طریق پوست بدن نیز جذب شده و می تواند آسیب رسان باشد.
گفتنی است کمپین "قلیان ها را گلدان کنیم" طرحی ملی از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است که از هفته ملی بدون دخانیات (4 لغایت 10 خردادماه 1395) و در راستای شعار این هفته با عنوان "قلیان سمی برای سلامت خانواده"، آغاز شده است و خوشبختانه با استقبال گسترده طیف های وسیعی از جامعه قرار گرفته است.
نظر دهید