معاونت بهداشتی
25مهر( 16 اکتبر) سالروز جهانی غذا
25:به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی به نقل از مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی مهر( 16 اکتبر) سالروز جهانی غذاست که به مناسبت تأسیس سازمان جهانی فائو ( سازمان خوار و بار کشاورزی ملل متحد ) در سال 1945 نامگذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته می شود. در این روز سازمان های بین المللی با هدف حساس سازی و کسب حمایت سیاسی به منظور برقراری امنیت غذا و تغذیه، ریشه کنی گرسنگی و کاهش سوءتغذیه تلاش می کنند.
یکی از سیاستهای جدی دولتها در حیطه امنیت غذا و تغذیه، کاهش ضایعات غذایی است. تعیین خط مشی کلان در رابطه با کاهش ضایعات موضوع با اهمیتی است که دولتمردان هر کشوری باید درنظر بگیرند. در دنیایی که 870 میلیون نفر معادل یک هشتم جمعیت جهان غذای کافی برای خوردن ندارند، یکسوم از مواد غذایی تولیدشده توسط انسان به هدر میرود، و تولید این حجم از غذای هدر رفته در هر سال متضمن کشت در 198 میلیون کیلومترمربع از اراضی کشاورزی کره زمین (تقریباً معادل مساحت کشور مکزیک)، صرف 173 میلیارد مترمکعب آب شیرین، مصرف 28 میلیون تن کود شیمیایی و تولید گازهای گلخانهای بهمیزان 3300 تا 5600 میلیون مترمکعب (معادل دیاکسید کربن) می باشد. برآوردهای فائو نشان میدهد هرروز بهازای هر نفر 134 کیلوکالری غذا در ایران به هدر میرود، یعنی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران 134 کیلوکالری است. بر این اساس از 100 میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تن در سال دور ریخته میشود. این رقم معادل غذای 15 میلیون نفر است. بر اساس این گزارش ایران نیز از جمله کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی را به هدر میدهد.
اصغری افزود :فائو به مناسبت روز جهانی غذا در سال 2016 راهکارهای حذف گرسنگی و کاهش سوء تغذیه را به شرح زیر پیشنهاد کرده است:
- کاهش ضایعات مواد غذایی
- مصرف حبوبات
- استفاده بهینه از آب
- خرید مواد غذایی با ارزش تغذیه ای بالا
- سرمایه گذاری در بخش کشاورزی
- تخصیص یارانه به مواد غذایی با ارزش تغذیه ای بالا
- توسعه تحقیقات مرتبط با خشکسالی و تولید و معرفی گونه های گیاهی مقاوم به خشکی
بر اساس توصیه های سازمان فائو در راستای کاهش ضایعات مواد غذایی از طریق افزایش سطح آگاهی عمومی می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- استفاده بهینه از مواد غذایی اضافی
- جلوگیری از دور ریختن میوه و سبزیجاتی که دارای لک هستند
- تهیه کمپوت یا مربا و مارمالاد با میوه های اضافی
- تهبه و تدارک غذا به میزان مورد نیاز خانواده
- تهیه مایحتاج منزل به تعداد افراد منزل نه بیشتر
- نگهداری صحیح از سبزیجات
- استفاده از تمام قسمت های سبزی (ساقه و برگ انواع سبزی ها مانند کرفس)
. سازمان فائو، تشویق کشورها به تولید بیشتر حبوبات و ترویج فرهنگ مصرف بیشتر آن را، بعنوان یک راهکار اصلی تأمین امنیت غذایی در جهان با توجه به بحران کم آبی و خشکسالی ضروری می داند. برای تولید یک کیلوگرم حبوبات 50 لیتر آب لازم است، در صورتی که تولید یک کیلوگرم گوشت مرغ، به 4325 لیتر آب نیاز دارد (جدول 3). بنابراین مصرف بیشتر حبوبات بعنوان یک منبع پروتئین ارزان، راهکاری مناسب برای حذف گرسنگی و کاهش سوء تغذیه و ارتقاء امنیت غذایی در جهان امروز بشمار می رود.
چرا مصرف بیشتر حبوبات اهمیت دارد؟
- در مقایسه با انواع گوشت ارزان و در دسترس تر است.
- هضم و جذب حبوبات آسان تر است.
- پروتئین حبوبات در ترکیب با غلات تمام اسیدهای آمینه ضروری را تأمین می کند و ارزش پروتئین آن مشابه گوشت می شود.
- کلسیم حبوبات در ارتقاء مقاومت استخوان ها و کاهش خطر پوکی استخوان مؤثر است.
- حاوی مقادیر بالای فیبر است. فیبر با کاهش جذب مواد قندی و چربی غذا خطر بروز دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، اضافه وزن و چاقی را کاهش می دهد، هم چنین شانس ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش مثل سرطان کولن را کاهش می دهد.
- منبع خوب آهن است و همراه با مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C و افزایش جذب آن به پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن کمک می کند.
- سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین ها است.
نظر دهید