معاونت بهداشتی
مضرات فست فودها
مشروح مصاحبه خبرگزاری زن امروز در خصوص فست فودها با سیده سمیه اصغری مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی :
1-مضرات فست فود ها برای بانوان چیست وچه تاثیری برروی زنان باردار دارد؟ غذاهای فوری به دلیل داشتن کالری زیاد واسید چرب ترانس ، چاق کننده ومضر برای سلامتی هستند که در نتیجه استفاده زیاد از این غذاهای پر کالری وچرب وعدم تعادل بین انرژی دریافتی و مصرفی ، احتمال ابتلاء افراد به چاقی وبیماری ها ی مختلف از جمله دیابت را افزایش می دهد. همچنین نمک زیاد موجود در این غذاها احتمال بروز سکته های قلبی و مغزی را نیز افزایش می دهد مواد غذایی با کالری بالا زمینه سرطان را فراهم میآورد. ارتباط چاقی و اضافه وزن با افزایش احتمال ابتلا به چندین نوع سرطان مشخص شده است که از جمله آنها سرطان پستان (خصوصاً در زنان یائسه)، سرطان رحم، سرطان مری و سرطان روده بزرگ است. اضفه وزن و چاقی مادران باردار و یا وزن گیری بیش از حد مادران در دوران بارداری می تواند احتمال وقوع دیابت بارداری،پره اکلامسی،خونریزی بعد از زایمان،ماکروزومی جنین،زایمان دشوار،سزارین،عفونت در بارداری مانند عفونت ادراری،عفونت بعد از زایمان،مرده زای و عدم بازگشت وزن مادر به قبل از بارداری را افزایش می دهد..
2-آیا فست فود ها باعث افسردگی می شوند
چندین تحقیق ارتباطی را بین رژیم غذایی فرد باطریقه عملکرد واحساسات وی نشان داده اند در مطالعه ای که در اسپانیا بر روی افراد بزرگسال صورت گرفته است ارتباط مثبتی بین مصرف شیرینی ها و غذاهای آماده با اختلال افسردگی مشخص شده است. نتایج یک تحقیق که در مجله Public Health Nutrition منتشر شد نشان می دهد که مصرف کنندگان فست فودها در مقایسه با افرادیکه کم یا به هیج وجه فست فود نمی خورند، تقریبا بیش از 51 درصد به افسردگی دچار شده اند.
3-با توجه به اینکه فست فود ها سلامت کودکان ونوجوانان را به خطر می اندازند مادران چه کارهایی می توانند برای حذف کردن این مواد از برنامه غذایی آنها کنند؟
بدون شک یکی یاز علل چاقی کودکان مصرف فست فود می باشد اگر چه تنها علت نیست.افزایش ساعات تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری ،کاهش فعالیت بدنی و انتخاب هاب غذایی نادرست و...نیز در ایجاد این مشکل نقش دارند. اگرچه مصرف ماهی یک بار یک نوع غذیا فست فود مشکلی را به همراه ندارد ولی خیلی از خانواده ها این نوع غذاها را در سبد معمول غذایی هفته خودقرار می دهند. در مورد کودکان نوپابایدمصرف غذاهای فست فود به طورجدی محدود گردد چرا که کودک طعم های شور،شیرین و چرب را سریع یاد می گیرد و پیشگیری از ایجاد عادات غذایی نادزست و جلوگیری از عادت کردن به مصرف خوراکی های بی ارزش و ناسلم خیلی راحت تر از این است که وقتی عادات غلط غذایی در کودک شکل گرفت آن را اصلاح کرد.درکودکان بعد از سنین نوپایی که ذائقه آنها شکل گرفته است برگرهای خانگی کم چرب که گهگاه مصرف شوند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی باعث چاقی کودک شما نمی شوند و شامل مقادیر خوبی از آهن ،ویتامین ها و پروتئین می باشند.
متاسفانه باید قبول کرد که ذائقه کودکان با غذاهای فست فود آشنا شده است و حذف کامل این نوع غذاها از سبدغذایی خانواده یک هدف تقریبا دست نیافتنی است.اما می توان در حین اینکه از طعم این غذاها بی بهره نبود از مصرف بی رویه ومشکلات ناشی از مصرف بیش از حد این مواد غذایی جلوگیری کرد:
1-بهترین اقدام این است که برای کودکتان برگرها،پیتزاها ساندویچ و سیب زمینی سرخ کرده را در خانه تهیه کرده و سایز غذاها را کم کنید و سبزیجات و سالاد در کنار این غذاها به کودک بدهید.باجداکردن قسمت های بدون پوست مرغ،ناگت مرغ تهیه کنید و به صورت کباب پز همراه با سیب زمینی تنوری و سس گوجه فرنگی سرو نمایید.
2- مصرف فست فود را به تدریج در خانواده کم کنید و غذاهای سالم را جانشین آنها نمایید.سعی نکنید تغییرناگهانی و کلی در رژیم فرزندتان ایجاد کنید
3- تغییر الگوی مصرف فست فود را باید پدرومادر از خود شروع نمایند.
4-فست فود ها چه تاثیری بر بروز سرطان در میان بانوان دارد؟
بررسی ها نشان داده است که رژیم غذایی می تواند در دست کم، یک سوم از کل موارد سرطان ها دخالت داشته باشند. به عنوان مثال، شیوع بالای سرطان های مری و معده در مناطقی که از غذاهای نمک سود شده، دودی (برنج و ماهی دودی و ....)، نیتراتی (سوسیس، کالباس) استفاده می کنند مشاهده می شود. دریافت بالای نمک و نیترات و ترکیبات موجود در دود، از دسته عوامل خطر بروز این سرطان ها به شمــار می رود.تحقیقات نشان می دهد دریافت بالای چربی به خصوص در زنان یائسه احتمال بروز سرطان سینه را افزایش می دهد.
5-فست فود ها از نظر ارزش غذایی چه جایگاهی دارد و چه مشکلاتی را برای مصرف کننده ایجاد می کنند؟
مصرف بی رویه فست فود ها می تواند مشکلاتی را برای سلامت ایجاد کند. چاقی و اضافهوزن، بیماریهای قلبی و عروقی دیابت ،اختلالات گوارشی و کبد پوکی استخوان از عوارض مصرف این مواد می باشد .این نوع غذاها دارای کالرى، نمک و چربى بالا به ویژه اسید چرب اشباع فراوان هستند ویتامین و مواد معدنى در آنها ناچیز میباشد در نتیجه در درازمدت خطر ابتلا به فشارخون بالا و بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهند. .بیشتر غذاهای فست فود سرخ شده هستند و معمولا برای سرخ کردن این غذاها از روغن های نباتی جامد استفاده می شود.درصد اسیدهای چرب اشباع و ایزومرهای ترانس در این روغن ها بالاست.این چربی های مضرمیتوانند در دیواره سرخرگ ها رسوب کرده و زمینه بروز بیماری های قلبی عروقی و سرطان را فراهم می کنند. نانهای مورد استفاده درغذاهای آماده نیز غالبا" بدون سبوس است که منجر به کاهش دریافت فیبر مورد نیاز بدن می شود.این غذاها معمولا دارای نمک زیادی هستند.. جذب کلسیم در بدن با مصرف زیاد این غذاها به علت نمک بالای آنها کم شده و فرد درمعرض کمبود کلسیم قرار می گیرد
6-ادویه های استفاده شده در گوشت های فراوری شده چه مضراتی برای سلامتی بدن در بر دارند؟ادویه هایاستفاده شده در این مواد غذاییباعث ایجاد حساسیت شدید در برخی افراد می شودافزودنی های موجود در مواد غذایی فوری نیز مشکلاتی را در بدن ایجاد می کند ازجمله:موجب اختلال در دستگاه عصبی از جمله سردرد ها، مشکلات پوستی همچون خارش، ضایعات موضعی پوستی و کهیر، اختلال در دستگاه تنفس همچون سرفه، آسم ، پولیپ های بینی،اختلالات تنفسی و گوارشی می گردد.
7-پیتزا که یک نوع فست فود محسوب می شود از نظر ارزش غذایی در چه جایگاهی قرار دارد؟
همه پیتزاها ارزش غذایی یکسانی ندارند و بسته به نوع مواد اولیه مورد استفاده ارزش غذایی آنها متفاوت می باشد.پیتزایی که از سوسیس و کالباس و پنیر فراوان در تهیه آن استفاده شده باشدچربی و کربوهیدرات ساده داردو فیبر پایینی دارد در نتیجه کالری فراوانی را به بدن می رساند اما اگر در تهیه پیتزا از گوشت سفید،و انواع سبزیجات استفاده گردد و مقدار پنیر پیتزای مورد استفاده کمتر شود میتوان ادعا کرد یک پیتزای سالم خانگی تهیه شده است.
8-به نظر شما چه نوع موادخوراکی را می توانیم جایگزین فست فود ها کنیم؟
آنچه مسلم است هیچ جایگزینی بهتر از مواد غذایی تازه و سالم که به شیوه آرام پخته میشوند برای بدن وجود ندارد، اما شیوه زندگی امروزی آدمها گاهی باعث میشود تا از غذاهایی که سریعتر آماده شوند استفاده کرد. پس بهتر است غذاهایی که سریع آماده میشوند اما ضرر فست فودهای آماده شده در انواع رستورانهای زنجیره ای را ندارند جایگزین کنید
می توانید در خانه از برگر ها وپیتزا های خانگی تهیه کنید. این غذا ها که با گوشت تازه وسالم تهیه می شود علاوه بر دارا بودن مقدار زیادی آهن، ویتامین ب وپروتئین می تواند جایگزین خوبی برای پیتزا های خیابانی باشد
مصرف نوشـایه های گازدار کولا را به حداقل مقدار برسانید. به جای نوشابه های گازدار از آب، دوغ های کم نمک و بدون گاز یا انواع آب میوه طبیعی وتازه استفاده نمایید.
9- جهت جلوگیری از استفاده از غذاهای فست فودی چه کارهایی می توانیم انجام دهیم؟
رفتار تغذیه¬ای والدین تاثیر مستقیم بر رفتار غذایی فرزندان دارد از سویی با توجه به نقش مهم زنان در خانواده، الگوپذیری فرزندان از آنان بیشتر است
زنان، نقش مهم و برجسته ای در انتخاب نوع و کیفیت مواد غذایی برای خانواده خود دارند. هر چقدر دانش مادران در زمینه تاثیر مواد غذایی بر سلامت افراد بالاتر رود، خانواده، سالم تر پرورش خواهد یافت. بنابراین یکی از راه های ایجاد تغذیه مناسب در افراد جامعه، ارتقاء دانش زنان و مادران در زمینه چگونگی انتخاب مواد غذایی می باشد
10-با توجه به اینکه بسیاری فست فود ها دارای نمک وچربی زیادی هستند.چه مشکلاتی را برای زنان به دنبال دارد؟
فست فود ها به دلیل چربی و نمک بالا ، باعث چاقی بیش از حد وفشارخون بالا می شوندومعمولا در روغن هایی سرخ می شوند که چندین بار از آنها استفاده شده است که احتمال سرطان زایی آن افزایش می یابد.
نظر دهید