معاونت بهداشتی
سخنرانی معاون بهداشتی دانشگاه در پیش خطبه های نماز جمعه
معاون بهداشتی دانشگاه در سومین روز از هفته سلامت جمعه 95/2/3پیش از خطبه های نماز جمعه بیرجندبه ایراد سخنرانی پرداخت.
سخنرانی دکتر مهدی زاده در سه محور، هفته سلامت، گزارشی مختصر از طرح تحول نظام سلامت در دو حوزه بهداشت و درمان دانشگاه و برنامه های آینده حوزه بهداشت بود.
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه هر ساله مصادف با سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت( 18 فروردین ماه) مراسم بزرگداشت این روز برگزار می شود گفت: در کشور ما با توجه به تعطیلات نوروز، از سه سال گذشته هفته ملی سلامت از 1 تا 7 اردیبهشت ماه نامگذاری شده است.
وی با تشکر از تمامی همکاران حوزه بهداشت در اقصی نقاط استان که برای اعتلای سلامت مردم استان تلاش می کنند خاطرنشان کرد: با توجه به مشکلات وسیعی که دربعد سلامت مردم در سطح دنیا وجود دارد، همه ساله سازمان جهانی بهداشت شعاری را برای تاکید بر فعالیت های مرتبط با آن انتخاب می کند.
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه با توجه به شیوع بالای بیماری دیابت و معضلاتی که این بیماری ایجاد می کند، شعار غلبه بر دیابت انتخاب شده است گفت: بیماری دیابت یک اختلال چند عاملی است که منتهی به افزایش قند خون می شود
دکتر مهدیزاده با اظهار اینکه اختلال ترشح هورمونی به نام انسولین که مسئول تنظیم قند خون است مهمترین اختلال آن است گفت: این اختلال یا به شکل عدم تولید و کمبود انسولین در بدن و یا مقاومت بدن در برابر انسولین بروز می کند که در نهایت منجر به افزایش قند خون می شود.
وی با اظهار اینکه در طی 4 دهه گذشته، بیماری دیابت در دنیا 4 برابر شده است گفت: از حدود 100 میلیون نفر در 4 دهه قبل به حدود 450 میلیون نفر در حال حاضر رسیده است
رئیس مرکز بهداشت استان با اظهار اینکه حدود 5 درصد جمعیت کشور حدود 4 میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند گفت: نیمی از افرادی که دچار بیماری هستند از بیماری خود اطلاع دارند، که این مساله مشکلات را زیادتر و بروز عوارض دیابت را بیشتر می کند
دکتر مهدیزاده با اشاره به انواع دیابت گفت: دیابت نوع یک بیشتر در اطفال و کسانی که زمینه ژنتیکی دارد اتفاق می افتد و چیزی حدود 10 درصد از بیماران دیابتی را تشکیل می دهند.
دکتر مهدیزاده با اعلام اینکه دیابت پنحمین علت مرگ در دنیاست گفت: یکی از استراتژیک های کاهش دیابت پیشگیری از آن است.
وی با اظهار اینکه دیابت بیماری بی علامت و بدون سر وصدایی است که نکته مهم بهداشتی آن هم در این امر نهفته است خاطرنشان کرد: ممکن است افراد مبتلا به افزایش قند خون باشند ولی هیچ اطلاعی از آن نداشته باشند و ممکن است بسیاری از افراد با بروز عوارض متوجه بیماری شوند، که در این صورت فرد باید با عوارض آن زندگی خود را بگذراند.
معاون بهداشتی دانشگاه با برشمردن مهمترین دلایل افزایش دیابت گفت: مهمترین علت آن کم تحرکی و کاهش فعالیت های بدنی به دلیل زندگی شهر نشینی است و متاسفانه ما در این دوران کمتر پیاده روی، ورزش می کنیم و زندگی در حال ماشینی شدن است.
دکتر مهدیزاده ادامه داد: چاقی، اضافه وزن، مقاومت به انسولین ایجاد می کند و تغذیه نامناسب نه تنها برای این بیماری بلکه برای اکثر بیماری های غیر واگیر معضل محسوب می شود
وی اضافه کرد: سبد غذایی ما دچار مشکل شده است و ما کمتر از سبزی ها و میوه ها استفاده می کنیم و این یکی از دلایل مهمی است که ما را به سمت بیماری های غیر واگیر علی الخصوص دیابت سوق می دهد.
رئیس مرکز بهداشت استان افزایش فشار خون را از دیگر معضلات سلامتی و دلایل افزایش قند خون دانست و گفت: استرس های روانی ناشی از سبک زندگی و افزایش مصرف دخانیات نیز از دلایل دیگربروز دیابت است.
معاون بهداشتی دانشگاه با اظهار اینکه راه های پیشگیری از بیماری دیابت بسیار ساده و در واقع ما را در مقابل بسیاری از بیماری ها محافظت می کند گفت: تغییرعادات غذایی با کاهش چربی دریافتی و افزایش مصرف میوه و فیبر غذایی در کنار کاهش دریافت کالری یک فاکتور محافظت کننده است
دکتر مهدیزاده با اعلام اینکه افزایش فعالیت فیزیکی و ورزش نیز از دیگر اقدامات است گفت: توصیه می شود حداقل 5 روز در هفته روزی 30 دقیقه پیاده روی انجام دهیم که امکانش برای خیلی ها فراهم می باشد و با این کار از افزایش قند خون جلوگیری می شود.
وی اضافه کرد: کنترل وزن، کاهش استرس های روانی نیز فاکتور موثری در مقابل افزایش قند خون است، ضمن اینکه به افراد بالای 30 سال که مستعد ابتلا به دیابت هستند توصیه می شود هر سه سال یکبار کنترل قند داشته باشند.
رئیس ستاد برگزاری سلامت با اشاره به برپایی ایستگاه سلامت با استقرار اتوبس دیابت در صحن مصلا گفت: نمایشگاه هفته سلامت نیز از فردا به مدت 4 روز در محل نمایشگاه بین المللی استان دایر خواهد بود.
دکتر مهدیزاده با اشاره به طرح تحول نظام سلامت در دو حوزه بهداشت و درمان گفت: با توجه به سند چشم انداز سال 1404 و اینکه یکی از اهداف آن که در این سند طراحی شده است، مردم کشور ما باید از حداکثر سلامتی بهره مند شوند.
وی با اظهار اینکه دستاوردهای نظام سلامت کشور زبانزد است گفت: در طی سه دهه گذشته موفق شدیم بسیاری از بیماری های واگیر را کنترل کنیم و جلوی بسیار از مرگ و میر ها از جمله مادران باردار، کودکان و... گرفته شود و خوشبختانه در این زمینه مشکل چندانی نیست.
رئیس مرکز بهداشت استان با بیان اینکه نظام سلامت نیاز به بازنگری داشت گفت: با توجه به اینکه اکثر مردم کشور در شهرهای پرتراکم زندگی می کنند و حاشیه شهرهایی که وضعیت سلامت پایینی داشته باشند، گذر بیماری ها از واگیر به غیر واگیر تغییر پیدا کرده است و ما شاهد هستیم که بیماری های مانند دیابت درحال افزایش است.
دکتر مهدیزاده با اظهار اینکه در گذشته برنامه ای برای افراد سالم وجود نداشت گفت: حفظ سلامت به عنوان یکی از بزرگترین موهبت ها و نعمت های الهی به فراموشی سپرده شده بود.
وی با بیان اینکه در طی سه دهه گذشته از ظرفیت مشارکت سازمان های اجرایی و مردم بهره خوبی برده نمی شد گفت: مخاطرات طبیعی متاسفانه هر روز در حال گسترش است، با پیر شدن جمعیت مواجه هستیم، بیماری های روانی و استرس ها نسبت به گذشته روند رو به رشدی داشته است که نیاز به بازنگری نظام سلامت احساس می شد.
معاون بهداشتی دانشگاه با اظهار اینکه از دو سال قبل برنامه ای به عنوان طرح تحول نظام سلامت در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت اشاره ای به گوشه ای از دستاوردهای این طرح در استان داشت.
دکتر مهدیزاده با اظهار اینکه با توجه به اهمیت حوزه درمان به دلیل نیازمندی مردم طرح تحول در این حوزه زودتر آغاز شد گفت: کاهش میزان پرداختی از جیب مردم در بیمارستان های دولتی، افزایش جذب و ماندگاری پزشکان متخصص، ارتقاء هتلینگ بیمارستان ها، ارتقاء کیفیت ویزیت بیماران، ترویج زایمان طبیعی، راه اندازی اورژانس هوایی و... از دستاورهای حوزه درمان طرح تحول است.
وی اظهار امیدواری کرد شاهد تکامل وتداوم این طرح در آینده نیز باشیم.
وی با اشاره به برنامه سفیران سلامت گفت: روزانه 10 درصد جمیعت مصرف سیگار، 4 درصد کشیدن قلیان، 14 درصد مبتلا به قند خون، 17 درصد چاقی، 18 درصد کم تحرکی، 15 درصد فشار خون بالا و 30 درصد چربی خون بالا دارند که بسیاری از این افراد از بیماری خود اطلاع ندارند و حدود 80 درصد مردم تغذیه مناسب ندارند.
دکتر مهدیزاده افزود: 80 درصد بیماری های قلبی عروقی و 40 درصد سرطان ها با اطلاع از این موارد قابل پیشگیری است.
معاون بهداشتی دانشگاه با بیان اینکه برنامه سفیران سلامت تمامی محیط های کار، خانواده و... را هدف قرار خواهد داد گفت: سفیران سلامت یعنی نماینده ای که اطلاع داشته باشد از اطلاعات مورد نیاز مردم برای ارتقاء سلامت خود، خانواده و جامعه که در این برنامه تربیت خواهند شد.
دکتر مهدیزاده با بیان اینکه سفیران سلامت مسئولیت انتقال اطلاعات بهداشتی به مردم را برعهده دارند گفت:در این زمینه کمک و همیاری مردم بسیار مورد نیاز است
وی اضافه کرد: مردم باید بدانند نیازهای سلامت خود را بشناسند، توانایی به کار گرفتن اطلاعات را داشته باشند و تسهیلات بهداشتی درمانی در اختیارشان قرار گرفته شود. و این موارد محقق نمی شود مگر با کمک، همکاری و مساعدت مردم.
دکتر مهدیزاده با آروزی سلامتی و سعادت برای نمازگزاران در پایان از فرصتی که در اختیارش قرار گرفته بود تقدیر و تشکر کرد.
نظر دهید