معاونت بهداشتی
تغذیه مادران باردار و شیرده در مقابله با کرونا
توصیه های تغذیه ای به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با بیماری کووید-19 در مادران باردار و شیرده
سوء تغذیه در دوران بارداری و شیردهی به دلیل تضعیف سیستم ایمنی بدن
نه تنها خطر ابتلا به بیماری کووید- 19 می شود بلکه موجب تشدید و وخامت پی آمدهای
ناشی از بیماری نیز می شود. بیماری کووید- 19 باعث اتلاف مواد مغذی ذخیره ای بدن
مادر می شود. جهت مقابله با این بیماری ذخایر مواد مغذی بدن مادر باید تکمیل باشد
تا در صورت ابتلا به بیماری با بهترین شرایط بتواند این بیماری را به پایان
برساند، لذا مادر باردار و شیرده باید رژیم غذایی مناسب که شامل موارد زیر است را
به صورت صحیح و دقیق رعایت نماید و نیز مکمل های مورد نیاز را جهت تکمیل ذخایر بدن
دریافت نماید.
1-
به منظور داشتن
بارداری سالم و تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری ها از جمله کووید- 19 مصرف
تمامی گروه های غذایی و دریافت کافی پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین ها، املاح
و نیز آب و مایعات ضروری است. ﺧﺎﻧﻢ ﻫﺎی ﺑﺎردار و ﺷﯿﺮده ﻫﻢ ﺑﺎﯾﺪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺎﯾﺮ اﻓﺮاد
ﺧﺎﻧﻮاده با رعایت تعادل و تنوع از 6 ﮔﺮوه ﻏﺬاﯾﯽ اﺻﻠﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﮐﻨﻨﺪ. تعداد واحدهای
مورد نیاز در جدول شماره 1 ذکر شده است.
2.
دریافت غذا، مایعات و تحرک بدنی در طول
دوران بارداری جهت تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است.
شاخص مهم در خصوص تغذیه مناسب در مادران باردار
افزایش وزن در دوران بارداری است. افزایش وزن مناسب مادران باردار مطابق جدول
شماره 1 ارائه شده است.
جدول 1: افزایش وزن مناسب برای مادران باردار
3.
با مصرف کامل و متنوع گروه های غذایی
تمام نیاز های تغذیه ای مادرباردار به جز آهن، ویتامین D، ید و اسید فولیک تامین می گردد. جهت دریافت مقدار مناسب ویتامین
ها و املاح ضروری است که مادران باردار بر اساس دستورالعمل های وزارت بهداشت مطابق
جدول شماره 3مکمل دریافت نمایند.
جدول 2: نحوه مصرف مکملهای دارویی در دوران
بارداری و پس از زایمان
4.
مایعات: تامین مایعات از اهمیت خاصی برخوردار است و جهت کمک به سیستم ایمنی
بدن بهتر است مایعات به صورت گرم مثل چای کم رنگ یا سوپ مصرف شود.
5.
در صورت تحمل مادر (در بعضی از مادران
به علت استرس ممکن است قادر به هضم شیر نباشند حتی اگر قبلا مشکلی نداشته باشند)
شیر عالی ترین نمونه از مایعات است که انرژی، پروتئین، ویتامین ها، مواد معدنی و
مایعات لازم را تامین می کند و بهتر است به صورت کم چرب و گرم مصرف شود.
6.
مصرف آب میوه های طبیعی و شیر نقش مهمی
در تامین آب و نیز ویتامین ها و مواد معدنی دارد.
7.
دریافت کافی ید: استفاده از نمک یددار
تصفیه شده به مقدار کم برای تامین ید مورد نیاز بدن توصیه می شود. ید نقش مهمی در
تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و فقط می توان با مصرف نمک تصفیه شده یددار که دارای
مجوزهای بهداشتی و استاندارد های لازم است آن را تامین نمود.
8.
دفعات تغذیه و الگوی غذایی: مقدار کم
غذا در وعده های متعدد بهتر تحمل می شود. مواد غذایی به صورتی انتخاب شوند که تحمل هضم به سهولت انجام شود.
9.
چربی ها: مصرف متعادل انواع روغن مایع
همچون روغن آفتابگردان، ذرت، زیتون، سویا و کنجد انرژی دریافتی را افزایش می دهند
و ویتامین Eکه نقش آنتی اکسیدانی دارد و به تقویت
سیستم ایمنی کمک می کند را تامین می کند. به طور کلی مصرف زیاد روغن و هم چنین
مصرف غذاهای سرخ شده به علت دیر هضمی توصیه نمی شوند.
نظر دهید