معاونت بهداشتی
تغذیه در ماه مبارک رمضان و پیشگیری از بیماری کووید
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی تغذیه در ماه مبارک رمضان و پیشگیری از بیماری کووید19 را عنوان کرد
بیماری کووید19 ناشی از
ویروس کرونا که از اوایل سال میلادی 2020 در کشور چین شایع شد ، به سرعت به سایر
کشورهای جهان منتقل شد. در ایران نیز از بهمن سال 1398موارد ابتلا به این بیماری
گزارش شد . مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به
این بیماری رعایت دقیق اصول بهداشت فردی به ویژه شستن کامل دست ها با آب و صابون ،
رعایت فاصله مناسب ( 2-1 متر) از دیگران ، ماندن در منزل و استفاده از ماسک در محل
های شلوغ و پر جمعیت در صورتی که اجبار به خارج شدن از منزل وجود دارد و پیروی از
تغذیه صحیح به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید 19 می
باشد. بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیک انجام شده در کشور ما در حال حاضر بیماری
کووید 19 در همه استان های کشور گزارش شده است.
اما در این روزها که مصادف شده با ایام مبارک رمضان و روزه داری،
لازم است برخی نکات مهم تغذیه ای جهت حفظ و ارتقای سلامت اعضای خانواده و پیشگیری
از بیماری رعایت شود.
روزه داری ماه مبارک رمضان
یکی از ارکان پنجگانه اسلام است که با قصد قربت و بندگی آفریدگار برای تکامل انسان
فریضه واجب برای تمام مسلمانان است. براساس گزارش اخیر
سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعه ای مبنی بر خطر روزه داری و افزایش ابتلا به
بیماری کووید -19 دیده نشده است. فرهنگستان علوم پزشکی
با نظر مراجع عظام تقلید و مسئولین، در فروردین ماه سال جاری مواردی به شرح زیر را
بر اساس نظر اجماعی پزشکان متخصص و موسـسه موضوع شناسـی فقهی برای انجام فریضه واجب
برای مسلمانان در شرایط بحران فعلی ویروس کرونا توصیه کرده است:
·
پزشکان متفق القول هستند که نخوردن غذا به طور متناوب در روزه داری
اسلامی، نه تنها عارضه ای در افراد سالم ایجاد نمیکند بلکه سبب تقویت ایمنی بدن،
کاهش پاسخ های التهابی زیان بار و بهبود واکنش بدن در موارد استرس می شود. لذا
کلیه افراد سالم کمتر از 65 سال با رعایت موارد بهداشتی – تغذیه ای می توانند روزه بگیرند .
بیمارانی که پیوند اعضاء شده اند نباید روزه بگیرند. روزه گرفتن برای
بیماران پیوند قرنیه بلامانع است.
·
در بیمارانی که مبتلا به سایر بیماریها هستند و قبلا روزه داری برای
آنها منعی نداشته است، روزه داری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سال های
دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص می توانند اقدام به روزه داری
نمایند . در مورد بیمارانی که مبتلا به ویروس کرونا شده و بهبود یافته اند
توصیه می شود حداقل تا 6 هفته پس از بیماری اقدام به روزه
داری نکنند.
·
افراد مبتلا به بیماری های زمینهای نظیر فشار
خون بالا، بیماری قلبی- عروقی ، سرطان و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلا به
وضعیت شدید بیماری کووید 19 هستند، به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری،
افرادی که مطمئن نیستند روزه برای آنها ضرر دارد یا خیر احتیاطا از انجام این
فریضه الهی پرهیز نموده و آن را پس از اطمینان از اتمام همه گیری بیماری کووید- 19
قضا نمایند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص اطمینان از بی ضرر بودن روزه برای آنها
حاصل شود.
وعده غذایی شام در
روزه داری:
·
شام به عنوان یکی از
وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد. بهتر است افراد روزه
دار حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک اقدام به خوردن شام نمایند.
·
در وعده شام می توان
از گروه گوشت ، مرغ یا ماهی ، حبوبات ، نان یا برنج ، به شکل پلو و خورش ، کوکوها
و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد ، ماست و
یا دوغ استفاده کرد.
·
غذایی که در وعده
شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد. پس از شام و تا قبل از خواب مصرف
میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
·
مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در
فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد برای تقویت سیستم
ایمنی بدن توصیه می شود. سبزی ها و میوه ها هم چنین دارای مقادیر کافی فیبر هستند
که به پیشگیری از یبوست کمک می کنند.
·
در وعده شام به جای
مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، ماءالشعیر ، آب میوه های
صنعتی وانواع شربت ها، توصیه می شود از آب آشامیدنی سالم ، دوغ و عرقیات سنتی و
شربت های خانگی بسیار کم شیرین استفاده شود.
نظر دهید