معاونت بهداشتی
تغذیه در ماه مبارک رمضان
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی:
وی افزود: با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان، در بیشترین زمان فعالیت(طول روز) کمترین مصرف مواد غذایى را داریم و با توجه به این که فعالیت هاى روزمره سبب از دست رفتن کالرى مى شوند، وزن بدن کم خواهد شد.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی خاطرنشان کرد: در مورد افراد مختلف با توجه به جنس(مرد یا زن)، وزن و سن متفاوت است اما در حالت معمول بین 2 الى 4 کیلوگرم کاهش وزن وجود دارد که این کاهش، قسمتى مربوط به از دست دادن کالرى و قسمتى مربوط به عدم دریافت مواد غذایى و آب است.
اصغری گفت: افرادى که به جهت کاهش یا افزایش وزن از رژیم هاى غذایى استفاده مى کنند، بایستى ناهار رژیم خود را در سحرى میل کنند و وعده غذایى مربوط به صبحانه را براى افطار در نظر بگیرند و شام رژیم را هم در جاى خود و به جاى شام ماه مبارک رمضان استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه نیازهاى تغذیه اى در سنین مختلف متفاوت است، یادآورشد: نیاز به انرژى با افزایش سن کاهش مى یابد که در ارتباط با کاهش اندازه بدن، کاهش توده چربى و کاهش فعالیت بدنی است.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی یادآورشد: نیازهاى پروتئینى در سالمندان کمى بیشتر از افراد جوان تر است چرا که براى حفظ تعادل نیتروژنى و پیشگیرى از تعادل منفى آن وجلوگیرى از تحلیل عضلات لازم است.
اصغری بیان کرد: با توجه به این که افراد سالمند به علت کم تحرکى اکثرا دچار یبوست هستند، مصرف کربوهیدرات هاى پیچیده مثل سبزیجات، نان و غلات سبوس دار و میوه ها در وعده هاى سحرى و افطارى نسبت به سنین جوان بیشتر توصیه مى شود چرا که این گروه از مواد غذایى باعث جلوگیرى از یبوست مى شوند.
وی اظهارکرد: نیاز به انرژى در خانم ها و آقایان متفاوت است که مربوط به میزان فعالیت آنها و اثرات هورمون هاى مختلف است.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی افزود: در خانمها با توجه به این که در دوره عادت ماهیانه کمبودهایى از قبیل آهن ممکن است دیده شود، میزان نیاز به برخى از مواد غذایى بیشتر است.
اصغری تصریح کرد: توصیه مى شود خانم ها، بالاخص افرادى که تازه به سن بلوغ رسیده اند و توفیق روزه دارى در ماه رمضان را کسب کرده اند، نسبت به تغذیه خود دقت بیشترى کرده و با مصرف بیشتر مواد سرشار از آهن مثل گوشت ها، حبوبات، جگر، آجیل و خشکبار باعث جلوگیرى از عوارضى مثل کم خونى، ریزش مو و غیره شوند.
وی با بیان اینکه برنامه ریزی برای داشتن یک تغذیه صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، گفت: تغذیه صحیح باعث می شود که بتوان با پرهیز از پرخوری و آشفته خوری، آمادگی لازم را برای بهره گیری از برکات معنوی این ماه و توفیق انجام عبادات و مناجات داشت.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی ادامه داد: هم چنین تغذیه صحیح باعث میشود با رعایت مقدار مصرف و تامین نیازهای غذایی در حد قابل قبول، از زیان های ناشی از کمبود غذایی در امان بود.
اصغری اظهارکرد: روزه دار می تواند با در نظر گرفتن نیاز طبیعی خود به گونه ای برنامه ریزی کند که معادل غذای مورد نیاز روزانه خود را به جای چند وعده، در دو وعده افطار و سحری دریافت کند که این در مورد نوجوانان در حال رشد که به بلوغ تکلیفی رسیده اند، مورد سفارش است.
وی ادامه داد: در مورد سایر افراد بهتر است با مراعات توصیه های شرعی و اخلاقی کمتر از جیره معمولی روزانه دریافت کنند چراکه روزه داری متداول همین گونه است و پرخوری یک حالت غیرعادی است.
کارشناس تغذیه خراسان جنوبی اضافه کرد: در اکثر موارد در ماه رمضان، کاهش وزن اتفاق می افتد و این کاهش وزن به علت سوزاندن مقداری از چربی های ذخیره ای بدن است.
اصغری بیان کرد: اگر چه مدت روزه داری واجب، از 30 روز در سال تجاوز نمی کند، اما به نوجوانان در حال رشد توصیه می کنیم که برنامه غذایی ایام روزه داری را به گونه ای انتخاب کنند که میزان کالری و پروتئین توصیه شده روزانه را در دو وعده افطار و سحری دریافت کنند.
وی تاکید کرد: برای تحقق این مهم، نوجوانان از خوردن غذاهای پرحجم ، کم کالری و بسیار آبکی در افطار خودداری کرده و حتما برای صرف سحری از خواب برخیزند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان خراسان جنوبی بیان کرد: مصرف حداقل یک لیوان شیر یا ماست، پنیر یا گوشت و یا تخم مرغ ، همچنین غذای معمول خانواده ها(مثلا غذای هنگام شام در ماه های غیرماه رمضان) در افطاری و یک غذای دیگر در هنگام سحر سفارش می شود.
اصغری افزود: نوجوانان باید سبزیجات تازه(ضدعفونی شده)، میوه و مقدار کافی آب و نوشیدنی ها(مثل چای کم رنگ، آب میوه و غیره ) را در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند.
وی توصیه کرد: حداقل در ساعات روزه داری از فعالیت های سنگین ورزشی که موجب تشنگی آن ها می شود و نیازهای غذایی آن ها را به شدت افزایش می دهد، خودداری کنند.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: برای آن که خوردن غذای سحری دشوار نباشد، باید کمی زودتر از خواب برخیزند و برنامه خواب خود را طوری تنظیم کنند که حداقل 7 ساعت در شبانه روز بخوابند.
اصغری گفت: در ایامی که طول ساعات روز بیشتر است، خوردن چند عدد بادام در هنگام سحری علاوه بر غذای پیش بینی شده، سودمند است.
وی تاکید کرد: آشامیدن آب زیاد بعد از غذا به خصوص به هنگام سحری، موجب نفخ و اختلال هضم می شود، بنابراین سرکشیدن مقدار زیادی آب بعد از سحری از بیم تشنگی در روز، کار درستی نیست.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان خراسان جنوبی توصیه کرد: خوردن میوه در هنگام سحر علاوه بر رفع مشکل یبوست، باعث مقاومت بیشتر در برابر تشنگی می گردد.
به طور خلاصه توصیه مى شود از مواد غذایى زیر در ماه مبارک رمضان بیشتر استفاده شود:
در وعده سحرى:
از غذاهایى که داراى قندهاى مرکب هستند مثل میوه جات بیشتر استفاده شود.
- ازغذاهاى حاوى فیبر مثل سبزیجات ومیوه جات بایستى بیشتر استفاده شود.
- از موادغذایى سرخ کرده، پرچرب و شیرینى پرهیز گردد.
- از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در ترکیبات غذاى سحرى لحاظ گردد.
- مصرف بیش از حدگوشت در سحرى توصیه نمى گردد.
- مصرف آب قبل از شروع سحرى و در مابین وعده هاى غذایى توصیه نمى شود.
- مصرف ادویه جات وغذاهایى مثل کله پاچه، سیرابى و… در سحرى توصیه نمى شود.
در وعده افطارى وشام :
- شروع افطارى بایستى با چند عدد خرما همراه کمى آب ولرم یا شیر ولرم باشد.
- سعى شود بین افطارى و شام فاصله وجود داشته باشد.
- شروع افطارى با نوشیدنى هاى خنک نباشد بلکه حتماً بایست ولرم یا سوپ باشد.
- مصرف بیش از حد مواد غذایى پرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زیادمصرف مى شود و در نتیجه با کاهش غلظت اسید و آنزیمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایى مى شود.
نظر دهید