معاونت بهداشتي
از مصرف قارچ هاي خود رو خودداري كنيد
مركز روابط عمومي و اطلاع رساني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طي اطلاعيه اي با عنوان پيشگيري از مسموميت با قارچهاي سمي، در زمينه مصرف قارچ هاي خود رو در طبيعت هشدار مجدد داد.
مركز روابط عمومي و اطلاع رساني وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي طي
اطلاعيه اي با عنوان پيشگيري از مسموميت با قارچهاي سمي، در زمينه مصرف قارچ هاي خود
رو در طبيعت هشدار مجدد داد.
در ابتداي اين اطلاعيه آمده" با توجه به گزارش هاي
مسموميت ناشي از مصرف قارچ هاي خود رو در طبيعت در سال هاي گذشته، يكي از انواع قارچ
هاي عامل مسموميت در كشور از جنس و گونه Amanita
virosa مي باشد كه تا حدودي به قارچهاي خوراكي شباهت داشته و حتي مي تواند در
كنار آنها در محل رويش وجود داشته باشد."
همچنين اين اطلاعيه، به بيان
نكات حائز اهميت در پيشگيري و مقابله با مسموميت هاي ناشي از مصرف قارچ هاي خود رو
و سمي به شرح ذيل پرداخته است:
1. از مصرف قارچ هاي خود رو در طبيعت،
بويژه قارچهايي كه در كنار تنه درختان (علي الخصوص درختان خشك شده) مي رويند و يا قارچ
هاي جمع آوري شده توسط افراد عادي و يا قارچ هايي كه به صورت فله اي با منشا نامشخص
عرضه مي شوند، خودداري كنيد. تنها قارچ هايي را كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندي
هاي داراي مجوزهاي سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، درمان و پزشكي مي باشند، مصرف
نماييد.
2. شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري
مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسي
و گياه شناسي امكان پذير است. بنابراين به توصيه هاي برخي از افراد در تشخيص انواع
سمي از انواع خوراكي قارچ به هيچوجه توجه نكنيد.
3. مصرف قارچ ها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي نشان دهنده غيرسمي بودن قارچ براي انسان نيست.
4. برخي از روش ها و معيارهاي سنتي مانند: تغيير رنگ قاشق نقره در اثر
تماس با قارچ، يا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رويش قارچ، معيار علمي متقن و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در
همه موارد نيست.
5. هرگز قارچ ها را به صورت خام و به مقدار زياد مصرف نكنيد.
6. برخي از سموم موجود در قارچ هاي سمي، مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي
آماه سازي غذا مانند: كباب كردن، آب پز كردن، سرخ كردن و يا بخار پز كردن قادر به تخريب
كامل مواد سمي موجود در قارچ نيست.
7. در صورت بروز علايم و نشانه هاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال)
به صورت تاخيري (12-4 ساعت پس از مصرف خوراكي قارچ)، هر چه سريعتر بيمار را به مركز
درماني تخصصي سم شناسي باليني و مسموميت ها
منتقل كنيد. در مواردي كه علائم گوارشي بصورت تاخيري (با فاصله بيش از 6 ساعت
از مصرف قارچ) رخ دهد اين دسته از قارچها سميت به مراتب بيشتري دارند و علت اصلي نارسايي
حاد كبدي و مرگ تعدادي از هموطنانمان در سال هاي گذشته نيز همين مسئله بوده است.
8. انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسموميت ها، امكان درمان موفقيت آميز را افزايش
مي دهد و هر گونه تاخير در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتي مرگ بيمار مي
شود. بنابراين با مشاهده علايم و نشانه هاي باليني اوليه به ويژه از نوع تاخيري در
فردي با سابقه مصرف خوراكي قارچ ، از هرگونه
خوددرماني و درمان علامتي پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.
9. در صورت امكان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي
شناسايي و ارايه به كادر پزشكي، به همراه داشته باشيد.
نظر دهید