کارشناس بیماریهای غیرواگیر (سلامت گوش و شنوایی)

 

نام و نام خانوادگی: فاطمه کبری دهنوئی
مدرک: کارشناس ارشد آموزش بهداشت
تلفن داخلی: 5449
مستقیم: 05632395449
ایمیل: fk.dehnooi@bums.ac.ir

 

در راستای تحول نظام سلامت کشور اداره سلامت گوش و شنوایی در سال 1393 در وزارت بهداشت درمان، دفتر بیماری های غیرواگیر تشکیل گردید. امروز تمام استانهای کشور در این طرح مشارکت فعال دارند. بر اساس آخرین برآوردهای منتشر شده توسط سازمان جهانی بهداشت تا سال 2050 قریب بر 900 میلیون نفر در سراسر جهان از کم شنوایی ناتوان کننده رنج می برند که 34 میلیون نفر از آنها کودک هستند. متاسفانه دو سوم افراد دجار کم شنوایی در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. عدم شناسایی و مداخله دیرهنگام کم شنوایی سالانه 750 میلیارد دلار در هزینه های مستقیم سلامت کشورها صدمه تحمیل می کند و باعث از دست دادن بهره وری در کشورها می شود.
نقص شنوایی نوعی معلولیت پنهان و یکی از اصلی ترین عوامل ناتوانی و معلولیت نوزادان در سراسر جهان مطرح بوده و در جوامع مختلف به دلایلینظیر فقدان نمود ظاهری آن در کودک ، نا آشنا بودن خانواده ها با علائم اولیه آن وعدم اطلاع خانواده ها از مراکز تخصصی موجود عوارض بسیار جدی آن با تاخیر بسیار زیاد شناسایی شده و اثرات بسیار منفی بر رشد گفتار ، زبان ، فعالیتهای فیزیکی و مهارتهای ذهنی – اجتماعی بر جای می گذارد.
خوشبختانه بیش از 50% از انواع کم شنوایی و ناشنوایی بزرگسالان و 60% از انواع کم شنوایی و ناشنوایی کودکان با اجرای برنامه های پیشگیری و مراقبتی در نظام سلامت قابل پیشگیری اولیه هستند.
تشخیص و مداخله زود هنگام کم شنوایی در به حداقل رساندن عواقب کم شنوایی به ویزه برای کودکان حائز اهمیت است. در مواردی که آسیب شنوایی اجتناب ناپذیر است ، حصول اطمینان از دستیابی افراد کم شنوا به فن آوری های مناسب و مقرون به صرفه کمک شنوایی از اقدامات اساسی محسوب می شود.
یکی از مهمترین راههای پیشگیری و کنترل کم شنوایی ، استاندارد سازی خدمات تشخیص و مداخله های درمانی به موقع کم شنوایی و اقدامات مراقبتی مربوط به آن در سطوح مختلف می باشد . برنامه شنوایی و مداخله به هنگام شنوایی نوزادان که به صورت ادغام یافته در نظام سلامت کشور استقرار یافته گام مهمی در جهت تشخیص و مداخله زود هنگام کم شنوایی می باشد .