کارشناس بیماریهای واگیر(منتقله از آب و غذا / هاری / ایدز و بیماریهای آمیزشی)

نام و نام خانوادگی: محمد علی بهدانی
مدرک: کارشناس ارشد آموزش بهداشت
تلفن داخلی: 5450
مستقیم: 05632395550
ایمیل: alibehdani@bums.ac.ir

شرح وظایف

از آنجا که وبا به آرامی در میان جمعیت گسترش می‌یابد، کشف زودرس موارد در جهت شروع آموزش و فعالیت‌های بهداشت محیط و مشخص نمودن منابع احتمالی عفونت ضروری است. آموزش کارمندان مراقبت‌های بهداشتی در جهت تشخیص و درمان بیماران وبایی،تثبیت امکانات مایع درمانیدر یک ذخیره ملی، آموزش همگانی درجهت استفاده از ORS و مراجعه برای درمان به محض شروع اسهال، می‌تواند مانع بسیاری از موارد مرگ ناشی از وبا شود. گرچه پیشگیری از ورود وبا در یک منطقه امکان‌پذیر نیست ولی پخش آن درمنطقه قابل کنترل است. در طولانی مدت با تامین موقتی آب سالم و بهبود رفتارهای بهداشتی، وبا ناپدید می‌گردد. وقتی همه‌گیری وبا اتفاق می‌افتد با تشخیص زودرس همه‌گیری و بکارگیری سریع اقدامات کنترلی، می‌توان از تعداد زیاد مرگ و میر پیشگیری کرد. انتظارمی‌رود که پاسخ مسئولان بهداشتی در شروع همه‌گیری، سریع و مؤثر باشد.
برنامه ها:
1. برنامه کشوری مبارزه با بیماری التور
2. برنامه مبارزه با بیماری تیفوئید
3. برنامه کشوری مبارزه با اسهال خونی
4. برنامه کشوری مبارزه با توکسوپلاسموز
5. برنامه کشوری مبارزه با فاسیولیازیس
6. برنامه کشوری مبارزه با بوتولیسم

برنامه ایدز:

امروزه ایدز به یکی از عمده ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان مبدل شده و در کشورهای درحال توسعه به سرعت درحال گسترش است و تاثیربرجسته ای بر سلامت و توسعه اجتماعی – اقتصادی این کشور ها دارد . طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت هرچند در گذشته ، کشورهای مدیترانه شرقی از شیوع پایین ابتلا به اچ آی وی /ایدز برخوردار بوده اند ولی روند رو به رشد ابتلا در سنوات اخیر ، این کشورها را در وضعیت حاد قرارداده است . جمهوری اسلامی ایران نیز از لحاظ جغرافیایی در وضعیت پرخطری قرار گرفته است . درحال حاضر بالاترین سرعت انتشارابتلا درهمسایگان شمالی ما ، منطقه شرق قاره و نیز مدیترانه شرقی مشاهده می شود.
درسراسر جهان امروز جوانان و نوجوانان به دلیل نوع رفتار خود یکی از آسیب پذیرترین گروه ها در مقابل همه گیری ایدز هستند و آمار جهانی حاکی از آن است که بیش از نیمی از موارد جدید ابتلا به HIV در جوانان کمتر از 25 سال بروز می کند بنابراین شیوع HIV در میان جوانان به حد خطرناکی افزایش یافته است . مسایل و مشکلات اجتماعی _ اقتصادی در این بیماری از بسیاری از بیماریهای دیگر بیشتر است زیرا که اگر بیماریهای عفونی جان کودکان ، نوجوانان و یا پیران را به خطر می اندازد ، بیماری ایدز اغلب جوانان را از پای در می آورد. ابتلا و مرگ در این گروه از جامعه باعث از هم گسیختگی نظام خانواده و تهدید توسعه و امنیت کشور است .
باید پذیرفت که مبارزه با ایدز یک تعهد اجتماعی است و تک تک افراد جامعه باید در این مبارزه بزرگ سهیم باشند تا با فعالیت مشترک ، امکانات موجود را بسط داده و از گسترش ایدز جلوگیری نماییم . هرنوع کوتاهی و از دست دادن فرصت برای مبارزه با این بیماری ، عواقب ناخوشایندی را در پی خواهد داشت. ذکر این مهم ضروری است که ایدز مرز نمی شناسد و در تمام نقاط دنیا قابل گسترش است.

استراتژیهای سومین برنامه ملی استراتژیک کنترل ایدز ایران

استراتژی اول: آموزش، اطلاع رسانی

استراتژی دوم : تامین سلامت خون

استراتژی سوم :مشاوره و آزمایش داوطلبانه

استراتژی چهارم : کاهش آسیب

استراتژی پنجم : پیشگیری از انتقال جنسی

استراتژی ششم : مراقبت و درمان بیماریهای آمیزشی

استراتژی هفتم : مشاوره ،مراقبت و درمان مبتلایان به HIV و خانواده آنها

استراتژی هشتم : حمایت وتوانمند سازی

استراتژی نهم :بر قراری نظام مراقبت اپیدمیولوژیک و مدیریت داده ها

 استراتژی دهم : تقویت زیر ساخت های لازم
 

برنامه کنترل بیماری ایدز

  به منظور پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های مراقبتی و ایدز در جامعه ، مراکزمشاوره بیماریهای رفتاری در دانشگاهها تشکیل شدند . این مراکز ، مراکزی هستند که قابلیت ارائه خدمات آموزشی ، مشاوره ، مراقبت و درمان و پیشگیری ، کاهش آسیب را بهافراد در معرض بیشترین خطر ابتلا و مبتلایان به HIV و مبتلایان به بیماری های مقاربتی را دارا می باشند .

 خدمات تشخیصی ، آزمایش ودرمان کلیه مبتلایان به HIV بامراجعه فرد به مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری رایگان می باشد.

 همچنین این افراد و خانواده آنان می توانند از خدمات بیمه درمانی رایگان نیز بهره مند شوند .

 آدرس مرکز مشاوره بیماری های رفتاری در بیرجند :

 بیرجند- سجادشهر - مرکز شماره 4 -  تلفن :

برنامۀ کشوری مبارزه با بیماری‏های آمیزشی ( STI )

 نظام مراقبت بیماری‏های آمیزشی یکی از اجزای نظام مراقبت نسل دوم برای سندرمنقص ایمنی اکتسابی ( AIDS ) و ویروس نقص ایمنی انسانی ( HIV ) می‏باشد . علاوه براهمیت بیماری‏های آمیزشی و نظام مراقبت این بیماری‏ها در ارتباط با HIV/AIDS ، این بیماری‏ها بعلت عوارض کوتاه و دراز مدت و همچنین انگی که در بسیاری جوامع به همراه خود دارند به عنوان یکی از مشکل‏های پیش روی نظام‏های سلامت و توسعۀ انسانی قراردارد .

 یکی از اهداف اصلی این نظام مراقبت بیماری‏های آمیزشی شناسایی روند بروز وشیوع بیماری‏ها و عفونت‏های مختلف آمیزشی است که این امر با تکیه بر نظام‏های ثبت وگزارش‏دهی به عنوان یک ستون و مطالعه‏های اپیدمیولوژی در جمعیت عمومی یا جمعیت‏های خاص و تعریف شده بعنوان ستون دیگر انجام می‏شود .

بطور کلی نظام مراقبت عفونت‏های آمیزشی که برای کشور پیشنهاد می‏شود شامل چهار جزء اصلی است . نظام‏هایثبت و گزارش‏دهی سندرمی ، اتیولوژی ، مقاومت دارویی و مطالعه‏ های اپیدمیولوژی وپایگاه‏های دیده‏وری
سامانه کوووید 19 سامانه کووید 19 سامانه کووید 19 سامانه کووید 19 سامانه کووید 19 سامانه کووید 19