سرپرست گروه مادران، جمعیت و باروری
 نام و نام خانوادگی: هاجر رسولی
مدرک: کارشناس ارشد آموزش بهداشت
تلفن داخلی: 5472
مستقیم: 05632395472
ایمیل: hr.1363@bums.ac.ir
کارشناس مادران

 

نام و نام خانوادگی: فریبا قزاقی
مدرک: کارشناس مامایی
تلفن داخلی: 5471
مستقیم: 05632395471
ایمیل: f.ghazaghi@bums.ac.ir


کارشناس مادران


 

نام و نام خانوادگی: اعظم حاجی آبادی
مدرک: کارشناس مامایی
تلفن داخلی: 5473
مستقیم: 05632395473
ایمیل: a.hajiabadi@bums.ac.ir

 

برنامه مادران  شامل:
-اجرای نظام کشوری مراقبت مرگ مادری:

هدف کلی نظام بررسی مرگ و میر مادران کاهش میزان مرگ و عوارض ناشی از بارداری و زایمان از طریق کشف مسیری که هر مادر تا زمان مرگ طی کرده ، شناسائی عوامل قابل اجتناب در هر مرگ و طراحی مداخله به منظور حل مشکلات و جلوگیری از وقوع مرگهای مشابه اجرا می گردد. به دلیل اهمیت مرگ مادر و تاثیر آن در سلامت خانواده ،بعنوان یکی از شاخصهای مهم توسعه انسانی محسوب میگردد.
-پرسشگری مرگ مادر از کلیه سطوح ارائه خدمت و خانواده متوفی
-برگزاری کمیته سلامت مادران
-بررسی و ارائه مداخلات در خصوص موارد مرگ ماردان
-تدوین واجرای مداخلات مناسب در راستای پیشگیری از موارد مشابه پایش مداخلات انجام شده
مرگ مادر در دوران بارداری ،حین زایمان و تا 42 روز پس از خاتمه بارداری، به هر دلیلی به جز حوادث،مرگ مادر ناشی از عوارض بارداری و زایمان محسوب می شود. شاخصمتوسط نسبت مرگ مادری(MMR)در سال 2010 در ایران مساوی با27 بوده است که خوشبختانه روند نزولی داشته ودر سال 95 (2017) به 18.1 رسیده است.هدف کاهش نسبت مرگ مادران به کمتر از 15 در صدهزار تولد زنده تا سال 2020(1400) میباشد.
-مراقبت های ادغام یافته سلامت مادران (خارج بیمارستانی):
-اجرای برنامه مراقبت پیش از بارداری
تندرستی زن قبل از بارداری و آگاهی از وضعیت سلامت و شناخت عوامل خطرناک می تواند بر سلامت بارداری موثر باشد. برخی غذاها ، سبک زندگی و داروها می تواند به جنین آسیب برساند ، حتی قبل از اینکه لقاح صورت گیرد . برخی بیماریها مثل دیابت نیز بر بارداری موثر است. یکی از مسیرهای بررسی سلامت مادر انجام مراقبت پیش از بارداری است. برخی از اقدامات مثل ترک سیگار ، رسیدن به وزن ایده آل و بررسی مصرف داروها و کنترل بیماریها ، باید قبل از بارداری انجام شود .

-اجرای برنامه مراقبتهای دوران بارداری
طول دوران بارداری معمولا 40 هفته است و مراقبتهای بارداری شامل حداقل 8 مراقبت معمول می باشد. که در هر بار مراقبت وضعیت تندرستی مادر از نظر کنترل وزن ، فشار خون و سایر علایم حیاتی ،بررسی رشد جنین و صدای قلب جننین ، بررسی مادر از نظر علایم خطر، ارائه آموزشهای لازم و ... صورت می گیرد. و در صورت نیاز، اقدامات و توصیه های مورد نیاز صورت می پذیرد.

-اجرای مراقبت های پس از زایمان
این دوران شامل 42 روز پس از زایمان است و در دوران پس از زایمان نیز مادر نیاز به مراقبت دارد . مراقبتهای پس از زایمان شامل 3 مراقبت می باشد که در این مراقبتها مادر از نظر کنترل علائم خطر ، علائم حیاتی ، وضعیت تغذیه ، وضعیت شیردهی و .... کنترل می شود و صورت نیاز ، اقدام لازم و توصیه های مورد نیاز صورت می پذیرد.

هدف از برنامه مراقبتهای دوران بارداری این است که هر حاملگی  منجر به تولد نوزادی سالم گردد بدون اینکه جان مادر به خطر افتد.
-ترویج زایمان ایمن :
-راه اندازی و اجرای کلاس های آمادگی برای زایمان در بخش بهداشت
-ارائه خدمات سطح اول در واحدهای تسهیلات زایمانی
از سال 1387 در حوزه درمان کلاسهای فوق راه اندازی شده است. از سال 1393 به دنبال سیاستهای جمعیت این کلاسها در حوزه بهداشت راه اندازی شد. 14 مرکز بهداشت شهری در سطح استان دارای کلاسهای آمادگی برای زایمان می باشند. کلاسها در8 جلسه 90 دقیقه ای از 20 هفته بارداری آغازمی شود و 37 هفته پایان می یابد. مباحث آموزشی، ورزش، اصلاح وضعیت و تن آرامی در این کلاسها آموزش داده میشود.
هدف از برگزاری این کلاسها : بطور یقین برای هر زوجی به خصوص در اولین بار تجربه ناشناخته است و قرار گرفتن در این وضعیت جدید بدون داشتن آگاهی ، موجب ترس و نگرانی می شود. آگاهی مادردر مورد توانایی های بنش برای انجام زایمان طبیعی ، به او کمک می کند تا زایمان را هدایت کرده و بردرد و ترس و نگرانی خود غلبه نماید.مادر با شرکت در کلاس و با دیدن فیلم آموزشی، آمادگی لازم برای رویارویی با این دوران را پیدا کرده و می تواند در انجام زایمان نقش فعال و موثری داشته باشد.