کارشناس طب ایرانی

 

نام و نام خانوادگی: نازنین جلال کمالی
مدرک: دکترای حرفه ای 
تلفن داخلی:  5411
مستقیم: 05632395411
ایمیل:  nazaninjalalkamali@bums.ac.ir

 

امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی مردم، آلودگی محیط زیست، افزایش استرس‌های محیطی، کم تحرکی، تغییر ساعات خواب بر خلاف نظم بیولوژیک بدن و تغییر عادات غذایی، علی‌رغم کنترل بیماری‌های واگیر و عفونی، افزایش شاخص امید زندگی و تغییر ساختار نسبی جمعیت به سمت سالمندی، بار بیماری‌های غیرواگیر افزایش یافته است؛ که سالانه هزینه‌های سنگینی به نظام سلامت کشور تحمیل می‌کند. ارتقای سلامت و کاهش بار این بیماری‌ها مستلزم افزایش سطح سواد سلامت مردم و تغییر رفتار و شیوه زندگی آن‌هاست.

سازمان جهانی بهداشت در راهبرد 2023-2014، با توجه به تقاضا و گرایش مردم به طب‌های سنتی و مکمل در دنیا، کاربرد گسترده در حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری علاوه بر درمان بویژه در بیماری‌های مزمن، سهولت دسترسی و کاهش هزینه‌ها بر ادغام خدمات طب سنتی و مکمل در نظام سلامت تاکید کرد و پیشنهاد اصلاح ساختار در وزارت بهداشت کشورها در جهت توسعه استفاده از طب‌های سنتی و مکمل را ارائه داد.

در اسناد بالادستی کشورمان از جمله بند 12 سیاستهای کلی «سلامت»، ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ نیز بازشناسی، تبیین، ترویج، توسعه و نهادینه نمودن طب سنتی ایران و همچنین اصلاح سبک زندگی و تغذیه مردم از وظایف تولیت نظام سلامت یعنی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شمرده شده است.

طب سنتی ایرانی (طب ایرانی) سلامت محور بوده و اغلب آموزه‌های آن مبتنی بر اصلاح سبک زندگی است و با التفات به ریشه‌دار بودن این آموزه‌ها در فرهنگ و باورهای مردم قابلیت پذیرش بیشتری داشته و علاوه بر این دسترسی به خدمات آن نیز برای مردم آسان است. ورود خدمات تایید شده طب سنتی و آموزه‌های آن در نظام سلامت با هزینه کمتر و قدرت بیشتر کمک زیادی به ارتقای سلامت جامعه می‌کند.

در این راستا برنامه ادغام خدمات طب ایرانی در نظام سلامت ابتدا به صورت پایلوت در 15 دانشگاه کشور اجرا شد و با توجه به نتایج مطلوب، در آبان ماه 1402 به سایر دانشگاه ها نیز ابلاغ گردید. در این برنامه توانمند سازی دست اندرکاران نظام سلامت در راستای استفاده از ظرفیت منطقی و تایید شده خدمات طب ایرانی گامی در راستای افزایش سطح سواد سلامت مردم برداشته و به این واسطه مانعی برای افراطی‌گری‌های غیر منطقی خواهد شد. علاوه بر این زمینه بهره­مندی هرچه بهتر و بیشتر مردم از ظرفیت خدمات تایید شده، در دسترس و ارزان طب ایرانی فراهم می‌شود.

اهداف برنامه به شرح ذیل می باشد:

- هدف کلی

             بهبود سبک زندگی بر اساس آموزه های طب ایرانی

- اهداف اختصاصی

           تکمیل شناسنامه سبک زندگی سالم بر اساس آموزه های طب ایرانی در 80 درصد جمعیت بالاتر از 6 ساله تحت پوشش برنامه طی سه سال از شروع برنامه

           افزایش دانش مورد نیاز برای داشتن شیوه زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طب ایرانی در 20 درصد جمعیت بالاتر از 6 ساله تحت پوشش برنامه سالیانه

           اصلاح نگرش مورد نیاز برای داشتن شیوه زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طب ایرانی در 10 درصد جمعیت بالاتر از 6 ساله تحت پوشش برنامه سالیانه