پویش ملی تغذیه سالم،با شعار روغن مناسب ،غذای سالم ،خانواده سالم(روزشمار دوم)
معرفی انواع روغن های مصرفی خوراکی
انواع روغن های مایع:
روغن های مایع بر دو نوع سرخ کردنی و مایع معمولی می باشند که هر کدام کاربرد خاص دارند. روغنهای مایع کانولا یا کلزا با اسید اروسیک پایین دارای خواص تغذیه ای بالایی هستند وهمچنین به دلیل دارا بودن میزان اولئیک بالا و فیتو استرول طبیعی دارای مقاومت حرارتی بالایی می باشند و در بعضی از کشورها مانند کانادا بطور خالص بعنوان روغن روغن سرخ کردنی استفاده می گردد. اگر چه در کشور ما این روغن از لحاظ الزامات استانداردصرفا برای پخت و پز و سالاد مجاز بوده و استفاده از آن جهت سرخ کردن توصیه نمی شود. این روغن جزء معدود روغن هایی است که نسبت امگا 6 به امگا 3 مناسبی دارد و از این رو در زمره بهترین روغن ها از لحاظ خواص تغذیه ای می باشد. با این وجود میزان این محصول در بازار ایران کم بوده و سهم کمی از روغن های مصرفی خانوار را دارد. روغن زیتون و کنجد از لحاظ کیفی و کمی خوب است ولی قیمت بالایی دارد. روغن آفتابگردان جزء روغن های پر مصرف در کشور می باشد. از لحاظ تغذیه ای این روغن بطور طبیعی حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین E می باشد با این وجود به دلیل میزان لینولئیک بالا دارای مقاومت پایینی برای سرخ کردن بوده اما برای پخت و پز مناسب می باشد. اگر چه گونه های حاوی اولئیک بالا و متوسط روغن آفتابگردان که عرضه تولید محدود تری در دنیا نیز دارد دارای مقاومت حرارتی بالایی بوده و میتواند به طور مستقیم یا مخلوط به عنوان روغن سرخ کردنی مصرف گردد. روغن سویا نیز به دلیل دارا بودن اسید لینولنیک بالا مقاومت خوبی در مقابل حرارت ندارد لذا برای پخت و پز به مدت طولانی و با حرارت بالا مناسب نیست، انواع روغن های مایع با توجه به نوع دانه و میوه روغنی که روغن از آن تهیه شده است متنوع بوده مانند روغن کلزا، آفتابگردان، ذرت، مخلوط، زیتون و...از نظر ارزش تغذیه ای هر یک دارای ویژگی های تغذیه ای خاص خود بوده و به همین دلیل از نظر تغذیه ای توصیه می شوداز انواع روغن های مایع در سبد روغن های خوراکی خانوار استفاده نمود.
کدام روغن را انتخاب کنیم؟
- هنگام خرید روغن مناسب باید به یکسری نکات توجه کرد که این نکات به شرح زیر است:
- وجود علامت استاندارد برروی بطری روغن
- از خرید روغن های مایع با بسته بندی شفاف در پشت شیشه فروشگاهها که موجب فساد روغن مایع می شود خودداری کنید.
- چربی اشباع کم
انتخاب شما بستگی به نوع استفاده شما دارد برای مثال:
- اگرقصد سرخ کردن دارید حتما از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده نمایید.
- حتما در برنامه غذایی هفتگی خود از روغنهای حاوی امگا 3 استفاده کنیم(کانولا)
- در هنگام خرید روغن حتما به برچسب محصول از نظر میزان اسید چرب اشباع و ترانس توجه نمایید. روغن هایی که حاوی کمترین مقدار اسیدهای چرب مذکور باشند ، سالم ترند.
نظر دهید