پویش ملی تغذیه سالم با شعار روغن مناسب،غذای سالم،خانواده سالم (روزشماراول)
در راستای اجرای پویش ملی تغذیه سالم از 17 تا 30 آذرماه (روغن و میزان مورد نیاز روزانه)
WHO دستورعمل خود را در مورد چربی کل ، چربی اشباع شده و ترانس و کربوهیدرات ها بر اساس آخرین شواهد علمی بروز کرده است.
WHO با راهنمایی خود در مورد چربی رژیم غذایی اشاره می کند که هم کمیت و هم کیفیت برای سلامتی مهم هستند.
WHO مجددا تاکید می کند که بزرگسالان باید مصرف کل چربی را به 30 درصد از کل انرژی دریافتی یا کمتر محدود کنند. چربی مصرف شده توسط افراد 2 سال و بالاتر عمدتا اسید های چرب غیر اشباع باشد، به طوری که بیش از 10 درصد از کل انرژی دریافتی از اسید های چرب اشباع شده و بیش از 1 درصد از کل انرژی دریافتی از اسیدهای چرب ترانس از هر دو صنعت تامین نمی شود.
اسید های چرب اشباع شده و ترانس در رژیم غذایی را می توان با سایر مواد مغذی مانند اسید های چرب چند غیر اشباع، اسیدهای چرب تک غیر اشباع از منابع گیاهی، یا کربوهیدرات های موجود در غذاهای حاوی فیبر غذایی طبیعی ، مانند غلات کامل، سبزیجات، میوه ها و حبوبات جایگزین کرد.
اسیدهای چرب اشباع شده را می توان در گوشت های چرب، غذاهای لبنی و چربی ها و روغن ها ی سفت مانند کره، روغن نیمه جامد، روغن نخل و روغن نارگیل و اسیدهای چرب ترانس در غذاهای پخته و سرخ شده، تنقلات از پیش بسته بندی شده و گوشت و ...یافت. غذاهای لبنی از حیوانات نشخوار کننده مانند گاو یا گوسفند.
غذاهای خیابانی و رستورانی پخته و سرخ شده اغلب حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی هستند.چربی ترانس همچنین می تواند به طور طبیعی در گوشت و غذاهای لبنی حیوانات نشخوار کننده(مانند گاو، گوسفند، بز) یافت شود.
چربی های ترانس تولید شده در صنعت را می توان حذف کرد و با چربی ها یا روغن های سالم تر بدون تغییر هزینه، طعم یا در دسترس بودن غذا جایگزین کرد.
در حال حاضر روغن های نیمه جامد با ترانس کمتر از 2 طبق استاندارد تولید می شوند. طبق استاندارد جهانی اگر روغن نباتی نیمه جامد با ترانس کمتر از 2 درصد تولید شود عاری از ترانس در نظر گرفته می شود که در کشور ما هم روغن های نیمه جامد و مارگارین به صورت زیرو ترانس ( ترانس کمتر از 2 درصد) تولید می شوند اما روغن های آردی و قنادی که در صنعت و صنف برای تولید انواع مواد غذایی مثل کیک و کلوچه، انواع شیرینی ها خشک و خامه ای استفاده می شود حاوی ترانس 5 هستند
اقدامات برای کاهش ترانس:
استفاده از چربی های ترانس در سالهای اخیر به طوی چشمگیری افزایش یافته است.زیرا این چربی ها نسبت به چربی های سالمتر ارزان تر هستند و دارای چندین ویژگی شیمیایی و فیزیکی هستند، مانند جامد بودن در دمای اتاق، که آنها را برای انواع محصولات غذایی فرآوری شده مناسب میکند.
چربی های ترانس تولید شده در صنعت در یک فرآیند صنعتی تشکیل می شوند که هیدروژن را به روغن نباتی اضافه میکند، مایع را به جامد تبدیل می کند و در نتیجه روغن نیمه هیدروژنه تولید می شود. به طور متوسط غلظت چربی ترانس 25-45 درصد است. چربی های ترانس طبیعی از نشخوارکنندگان(مانند گاو و گوسفند) به دست می آیند، در گوشت و غذاهای لبنی یافت می شوند و به همان اندازه چربی ترانس تولید شده در صنعت مضر هستند.
روغن سرخ کردنی در دمای بالا منجر به افزایش اندکی در غلظت چربی ترانس می شود.با این حال، این مقدار چربی ترانس تولید شده در مقایسه با مقدار چربی ترانس در روغن نیمه هیدروژنه کم است.(2تا3 درصد)
توجه: برای اینکه مصرف کنندگان بدانند که میزان اسید چرب ترانس در محصولات چقدر است و اینکه آیا محصول دارای اسید چرب ترانس است به برچسب راهنمای تغذیه ای توجه کنند.
نظر دهید