پویش ملی تغذیه سالم با شعار روغن مناسب،غذای سالم،خانواده سالم(روزشمار5)
توصیه هایی برای مصرف و نگهداری روغن های خوراکی
- ازخرید روغن های مایع با بسته بندی شفاف در پشت شیشه فروشگاهها که موجب فساد روغن مایع می شود خودداری کنید.
- روغن ها را در ظرفی سالم وبه دور از گرمای اجاق گاز نگهداری کنید زیرا روغن ها خیلی زود فاسد شده و بوی تند به خود می گیرند.
- قاشق آغشته به رطوبت و مواد غذایی را داخل ظرف روغن ها فرو نبرید.
- از برگرداندن روغنی که یکبار مصرف شده به ظرف روغن اجتناب کنید.
- روغن ها را در محل خشک، خنک و دور از نور نگهداری کنید زیرا عواملی نظیر رطوبت، حرارت و نور باعث تشدید فساد روغن می گردد.
- پس از هربار مصرف روغن درب ظرف را محکم ببندید تا از مجاورت با اکسیژن هوا مصون باقی بماند و از فساد اکسیداسیونی آن جلوگیری شود.
- از انواع روغن ها بنا به کاربرد آنها (پخت وپز، سرخ کردن وسالاد) استفاده کنید.
- در هنگام خرید روغن حتما به برچسب محصول ازنظر میزان اسید چرب اشباع و ترانس توجه نمایید. روغن هایی که حاوی کمترین مقدار اسید های چرب مذکور باشند، سالم ترند.
- برای مصارف سرخ کردن و پخت و پز بهتراست روغن را به آرامی و با شعله کم حرارت دهید، زیرا حرارت زیاد باعث کدر شدن، تغییر رنگ(قهوه ای)، دود کردن و سوختن روغن ها می گردد.
- قبل از سرخ کردن ماده غذایی در صورت امکان آن را با دستمال تمیزخشک کنید زیرا رطوبت موجود در ماده غذایی موجب تسریع در فساد هیدرولیزی روغن است که خود سبب کاهش کیفیت روغن مصرفی می گردد.
- پس از سرخ کردن مواد غذایی، به منظور کاهش دریافت روغن از طریق غذاهای سرخ شده، بهتراست تا حد امکان روغن را از مواد سرخ شده جدا کنید. مثلا سیب زمینی، کوکو، کتلت، کدو یا بادمجان سرخ شده را در صافی گذاشت یا کمی فشار داد یا در دستمال پیچید تا روغن آن گرفته شود.
- به منظور جلوگیری از تشکیل ترکیبات قلیایی زیان آور بهتر است افزودن نمک به ماده غذایی پس از سرخ کردن انجام گیرد.
- برای استفاده مکرر از روغن از روغن مخصوص سرخ کردنی بهتر است در یک زمان فرآیند سرخ کردن انجام گیرد زیرا گرم و سرد کردن متناوب روغن، موجب فساد اکسیداسیونی بیشتر روغن می گردد.
- از روغن مخصوص سرخ کردن می توان حداکثر 2تا3 بار، با رعایت فواصل زمانی کوتاه بین دفعات سرخ کردن و به شرط رعایت نحوه نگهداری صحیح استفاده کرد. برای این کار بلافاصله پس از سرخ کردن، روغن را خنک نموده و سپس صاف کرده و در ظرفی متناسب با حجم روغن (به گونه ای که فضای خالی کم داشته باشد) در یخچال یا جای خشک، خنک وتاریک نگهداری نمایید.
- روغن های مورد مصرف برای سرخ کردن را با روغن های تازه مخلوط نکنید زیرا سبب تسریع در فساد روغن می شود.
- در صورت استفاده از دستگاه سرخ کن، آن را به طور منظم تمیزکرده و روغن باقیمانده را صاف کنید.
- پرکردن بیش از اندازه سرخ کن ها با ماده غذایی سبب کاهش درجه حرارت روغن می شود.همچنین سرد و گرم شدن روغن، فرآیند اکسیداسیون را تشدید می کند. از طرف دیگر ماده غذایی در این حالت به زمان طولانی تری برای پختن نیاز دارد و میزان جذب کلی روغن در غذای سرخ شده افزایش می یابد. رعایت نسبت 1به 6 بین وزن ماده غذایی و روغن توصیه می شود.
- درجه حرارت مناسب برای سرخ کردن 190-160 درجه سانتی گراد می باشد و استفاده از حرارت بالاتر باعث تیره شدن رنگ، اکسیداسیون و هیدرولیز روغن می شود و با درجه حرارت خیلی کم، زمان برای سرخ کردن طولانی تر شده و کیفیت ماده غذایی کاهش می یابد.
- از افزودن نمک یا ادویه به در سرخ کن ها خودداری کنید زیرا نمک و ادویه تجزیه و فساد روغن را سریع تر می کند.
- از روغن هسته انگور فقط برای مصارف سرد مثل سالاد استفاده کنید.
- از روغن زیتون بکر به دلیل دارا بودن ویژگی های شیمیایی و تغذیه ای مفید نظیر وجود ترکیبات پلی فنلی، آنتی اکسیدانی و ویتامینی در فرآیند سرخ کردن سطحی با دمای پایین و مدت زمان کوتاه می توان استفاده کرد.
- انواع آجیل و مغزهای روغنی مانند گردو، بادام، بادام زمینی و فندق نباید در محیط گرم و مرطوب نگهداری شوند.از نگهداری طولانی مدت این مواد غذایی باید اجتناب کرد. مغزهای خوراکی را می توان به صورت منجمد در فریزر به مدت طولانی تری نگهداری نمود.
کپی لینک کوتاه خبر:
نظر دهید