BUMS
  • درباره ما
    • معرفی حوزه
    • چارت تشکیلات معاونت بهداشتی
    • تماس با ما
    • دفترچه تلفن معاونت
    • فرم حضور و غیاب جلسات
  • حوزه ریاست
    • معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان
    • معاون اجرایی
    • معاون فنی
    • مسئول دفتر
    • اداره امور اداری
    • اداره حسابداری
    • حراست
    • بازرسی
    • فناوری اطلاعات
    • روابط عمومی
    • امور حقوقی
    • هیأت امناء
    • سمعی و بصری
    • پدافند غیرعامل
    • ارزیابی عملکرد
    • آموزش کارکنان
  • مدیریت ها وگروه های فنی
    • مدیریت شبکه و ارتقاء سلامت
    • مدیریت بیماریها
    • مدیریت سلامت محیط و کار
    • مدیریت سلامت خانواده، جمعیت و مدارس
    • گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
    • گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
    • گروه سلامت دهان و دندان
    • گروه بهبود تغذیه جامعه
  • سایر واحد های اجرایی
    • اداره امور اداری
      • کارگزینی
      • دبیرخانه
      • خدمات پشتیبانی
      • کارپردازی
      • انبار
      • نقلیه
    • اداره حسابداری
  • شبکه های بهداشت و درمان
    • مرکز بهداشت بیرجند
    • شبکه بهداشت و درمان بشرویه
    • شبکه بهداشت و درمان خوسف
    • شبکه بهداشت و درمان درمیان
    • شبکه بهداشت و درمان زیرکوه
    • شبکه بهداشت و درمان سرایان
    • شبکه بهداشت و درمان سربیشه
    • شبکه بهداشت و درمان طبس
    • شبکه بهداشت و درمان فردوس
    • شبکه بهداشت و درمان قائن
    • شبکه بهداشت و درمان نهبندان
شفافیت پنجشنبه 15 خرداد 1404
سرمایه گذاری برای تولید
iran flag
  • English
  • العربیه
BUMS

سامانه سیب

پزشک خانواده

برنامه جلسات

سامانه تعرفه

  • صفحه اصلی
  • آرشیو ها
  • آرشیو اخبار
  • مطلب آموزشی شماره (1 )به مناسب هفته ملی جوان
  • 1403/11/29 - 13:38
  • - تعداد بازدید: 76
  • - تعداد بازدیدکننده: 76
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

مطلب آموزشی شماره (1 )به مناسب هفته ملی جوان

 

خدمت مقدس سربازی همواره یکی از دغدغه های جوانان کشور است. دورانی که جوانان به منظور آمادگی برای دفاع از کشورشان در شرایط جنگ آموزش می بینند. باید توجه داشت که شرایط خاص دوران سربازی نیاز های تغذیه ای را تغییر می دهد. تغذیه مناسب و متناسب با شرایط محیطی یکی از عوامل موثر در افزایش سطح آمادگی جسمی و روحی و ارتقاء توان رزمی سربازان و نیروهای نظامی می باشد. این دسته از افراد با توجه به نوع عملیات و ماموریت های واگذاری همواره در شرایط مختلف و گوناگون آب و هوایی قرار می گیرند که اگر به نیاز های تغذیه ای متناسب با وضعیت محیط توجه نگردد خسارات جبران ناپذیری به میزان آمادگی آنان وارد خواهد نمود.

نوع تغذیه سربازان بر حسب نوع عملیات نظامی آنان و نیز منطقه خدمت و عملیات متفاوت است. بر این اساس تغذیه سربازان به دو شکل تغذیه گروهی ( بیشتر برای پادگان ) و تغذیه انفرادی ( بیشتر برای عملیات کوماندویی) تقسیم بندی می شود.

تغذیه گروهی شامل یک رژیم غذایی معمولی است؛ ولی تغذیه انفرادی ، بسته به شرایط عملیات و آب و هوای منطقه متفاوت است، مثالهایی از انواع مختلف غذاها در تغذیه انفرادی عبارتند از:

  • غذای آماده به مصرف که احتیاج به گرم کردن ندارد.
  • غذای مخصوص هوای سرد که معمولا دهیدراته است مثل شیر خشک که یا بدون آب مصرف می شود و یا موقع خوردن به آن آب اضافه می شود.
  • غذایی که برای مسافت های طولانی قابل حمل و سبک بوده و در عین حال در صد انرژی بالایی دارد.

مشکل تامین غذای مناسب برای نیرو های مسلح تا حد زیادی با خشک کردن مواد غذایی مرتفع می شود. هزینه انتقال محصولات خشک شده به کمپ ها یک سوم هزینه انتقال محصولات تازه است. استفاده از سبزیجات خشک در جیره غذایی سربازان بسیار مفید است.

تقریبا 0.9 وزن و حجم سبزیجات از آب تشکیل شده است.87 %وزن پیاز ، 91 %وزن کلم و 78 %وزن سیب زمینی آب است.

با توجه به فعالیت سنگین سربازان ، رژیم غذایی آنها باید پرکالری باشد. بر اساس شرایط آب و هوایی میزان انرژی توصیه شده برای این افراد متفاوت است. برای مثال در هوای سرد برای هر نفر 4500 کیلوکالری ، در هوای معتدل 3200 کیلوکالری و در هوای گرم به ازای هر درجه بالاتر از 30 درجه ، 5/0 درصد به انرژی مورد نیاز در هوای معتدل اضافه می شود.گاهی در شرایط عملیات که احتیاج به غذای پرکالری هست و از طرفی برای حمل راحت تر غذا در مسافت های طولانی، نباید وزن و حجم آن زیاد باشد، از درصد چربی بیشتری برای افزایش کالری، استفاده می شود و آب غذا نیز گرفته می شود. البته می توان بخشی از این چربی را از مصرف مغزها و دانه های روغنی نظیر بادام، گردو، پسته، فندق، زیتون و ... تامین کرد.

در عین حال غذای نظامیان باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • ظاهر و مزه مناسب داشته باشد تا در شرایط استرس، سربازان راحت بتوانند آن را مصرف کنند.
  • فساد پذیر نباشد و در شرایط محیطی مختلف پایدار باشد ( تا 2 سال بتوان آن را در دمای 43 - تا 65 + نگهداری کرد)
  • حجم و وزن کم داشته باشد ( دهیدراته بوده و درصد چربی بالایی داشته باشد)

در آب و هوای گرم و در هنگام انجام عملیات نظامی ، آب بدن در اثر تعریق به شدت از دست می رود و جایگزینی آب اهمیت زیادی دارد. نوشیدن آب در سربازان و نظامیان فقط نباید در پاسخ به تشنگی صورت گیرد بلکه توصیه می شود در فواصل منظم و مقادیر مشخص  آب نوشیده شود، باید توجه داشت که اگر حجم ادرار از700-900 سی سی پایین تر بیاید ، فرد دچار دهیدراسیون (کم آبی) شدید شده که این وضعیت می تواند فرد را از پا در بیاورد. در شرایط آب و هوایی گرم ، خیس کردن لباس و مرطوب نگه داشتن آن در پیشگیری از دهیدراسیون بسیار موثر است.

در واقع یک سرباز ممکن است در ظرف یک ساعت فعالیت شدید نزدیک به 3 لیتر آب از دست بدهد. اگر این مایعات از دست رفته جایگزین نشوند ، دهیدراسیون عارض می شود که اثری شدید و منفی روی کارایی افراد می گذارد.

اگر جوانان در زمینه هایی همچون سربازی و مشاغل مشابه فعالیت دارند ، لازم است که آب یا سایر نوشیدنی ها را قبل، در طی و بعد از عملیات مصرف کنند. قبل از هر گونه عملیات رزمی- یک یا دو لیوان مایعات دو ساعت قبل از شروع فعالیت آشامیده شود. پانزده دقیقه قبل از عملیات رزمی یک لیوان دیگر نیز نوشیده شود.

در طی هر گونه فعالیت نظامی، برای جایگزینی مایعات از دست رفته و اجتناب از گرمای بیش از حد بهتر است هر20 -15 دقیقه، 120-180میلی لیتر مایعات نوشیده شود. مایعات سرد بهتر است. چرا که به سرعت جذب می شوند و حرارت مرکزی بدن را سریعتر پایین می آورند.

پس از انجام فعالیت های نظامی نیز لازم است که مصرف مایعات ادامه یابد. زیرا جبران کم آبی بدن زمان می گیرد. به ازای هر 5/0 کیلوگرم کاهش وزن لازم است حداقل 500 سی سی آب مصرف شود.

در مواقع بروز گرمازدگی، که در اثر از دست دادن آب بدن و افت حجم خون رخ می دهد، نباید با خوردن آب خالص سعی در برطرف ساختن کم آبی نمود چراکه کلیه آن را دفع می کند. بهترین روش، استفاده از آب نمک است ( 9 گرم نمک به ازای هر لیتر آب). در مواردی که با کمبود جیره آب مواجه هستیم پروتئین غذا را باید کاهش دهیم چرا که پروتئین، آب بدن را دفع می کند، در این مواقع بهترین روش، جایگزینی کربوهیدرات به جای پروتئین است.

باید به این امر توجه داشت که محل خدمت یک سرباز نیز عامل مهم و تاثیرگذاری بر سلامت و آمادگی فرد است که این شرایط آمادگی تغذیه فرد را نیز تحت الشعاع قرار می دهد که بر همین اساس مناطق براساس شرایط جوی به صورت زیر تقسیم بندی می شوند:

تغذیه در مناطق با آب و هوای گرم:

بقا یافتن در مناطق گرم به عواملی همچون احتیاط دائمی، دوره های استراحت معقول و خوردن آب و غذای کافی بستگی دارد.

 عوامل کلیدی و مهم در تغذیه در مناطق گرمسیری شامل:

دهیدراسیون (کم آبی بدن): مهمترین نیاز در مناطق گرم وجود جایگزین آب کافی می باشد. عدم تنظیم دوره های کاری و استراحت و نیز عدم تنظیم جایگزین مایعات از دست رفته بدن می تواند موجبات کم آبی بدن را فراهم آورد. این امر احتمال بروز بیماری های مناطق گرمسیری را افزایش می دهد.

عدم جذب مقدار غذای کافی: عدم جذب مقدار غذای کافی، یک مشکل رایج می باشد که می تواند احتمال کم آبی بدن و بیماری های گرمایی را افزایش دهد. سربازان معمولا در هنگام عملیات میدانی 40 درصد از میزان غذای خود را کاهش می دهند. دلایل جذب ناکافی غذا عبارتند از: کاهش اشتها، یکنواختی غذا، عدم توانایی معده در کارکرد کامل، کمبود آب، کمبود دوره های غذایی خاص، عدم وجود وقت کافی برای تهیه غذا، اضطراب مربوط به شرایط میدانی و ...

تغذیه در مناطق سرد:

تغذیه مناسب معمولا یکی از عوامل موثر در انجام عملیات موفق در مناطق سرد سیر می باشد. غذا ها در پیشگیری از سرمازدگی نقش بسیار مهمی ایفا می کنند، زیرا منبع اصلی تولید سوخت برای بدن و تولید گرمای بدن بشمار می آیند. عوامل کلیدی و مهم در تغذیه در مناطق سردسیری عبارتند از:

دهیدراسیون (کم آبی بدن): مشکلات مربوط به یخ زدن آب و جیره های غذایی مناطق سرد موجبات کمبود جذب مایعات را در مناطق عملیاتی دارای آب و هوای سرد فراهم می آورد. دهیدراسیون می تواند میزان اشتها را کاهش داده و باعث خستگی و کمبود انرژی گردد.

نیاز به انرژی زیاد: نیاز به انرژی در میان این قشر در مناطق عملیاتی دارای آب و هوای سرد، 20 تا 25 درصد، از کالری مورد نیاز در آب و هوای گرم و داغ بیشتر است. عوامل چندی در این نیاز به کالری موثرند : پوشیدن لباس های سنگین برای مقابله با سردی هوا، تقلای بیشتر برای عبور از برف و یا مناطق یخ زده، مکانیسم فیزیکی بدن و نیز افرایش فعالیت بدنی برای حفظ گرمای بدن.

تغذیه در مناطق مرتفع

در ارتفاعات سربازان معمولا به انجام حرکات تخصصی و سریع می پردازند، این تحرکات بایستی بدون خستگی مفرط، معمولاً در شرایط خطرناک و سرمای شدید و با وجود کمبود اکسیژن انجام پذیرد. در این حالت رژیم غذایی مناسب جهت حفظ وزن بدن و سلامت جسمی و فکری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. عوامل کلیدی و مهم در تغذیه در مناطق مرتفع عبارتند از:

1. کاهش وزن : تقریبا تمام افرادی که به ارتفاع می روند، کاهش وزن می یابند. این کاهش وزن بصورت ترکیبی از کاهش چربی و بافت بدنی صورت گرفته و در ارتفاعات بسیار زیاد، کاهش وزن، موجبات ناتوانی و معلولیت را فراهم می آورد. نیاز به انرژی در مناطق مرتفع 15 تا 50 درصد از انرژی مورد نیاز برای انجام همان عملیات در ارتفاع برابر با سطح دریا بیشتر خواهد بود. میزان نیاز به انرژی در این مناطق تا 6000 کالری در روز افزایش می یابد.

2. عدم مصرف کربوهیدرات ها به اندازه کافی : رژیم بهینه در مناطق مرتفع، شامل 400 گرم کربوهیدرات می شود که تا 60 درصد انرژی مورد نیاز را تامین می کند. رسیدن به چنین میزانی، بدون توجه به مصرف غذاهای دارای کربوهیدرات زیاد، میسر نخواهد بود.

3. دهیدراسیون (کم آبی بدن) : در مناطق مرتفع امکان بروز کم آبی بسیار بالا است. کم آبی احتمال بروز بیماری های سرمایی را افزایش داده و بدن را در معرض خستگی و بی حوصلگی قرار می دهد. نیاز بدن به آب در مناطق مرتفع بسیار زیاد می باشد و اغلب به بیش از 4 لیتر آب در روز نیاز دارد. که این میزان آب به دلیل مصرف آب از طریق ریه ها در هوای سرد و خشک می باشد.

 

  • گروه خبری : اخبار زیرسایت معاونت بهداشتی
  • کد خبر : 54314
کپی لینک کوتاه خبر:

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی

کلمات کلیدی
میترا اسکندری
تنظیم کننده خبر

میترا اسکندری

لیست اخبار

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید
  • اطلاعیه ها
  • اخبار پربازدید
12خرداد

کارگاه نحوه شاخص گیری وتحلیل شاخص های برنامه سلامت دهان و دندان

12خرداد

وبینار آموزشی تدابیر طب ایرانی برای مدیریت فشار خون برگزار شد

10خرداد

برگزاری کارگاه آموزشی سلامت دختران، سلامت باروری

10خرداد

برگزاری وبینار آموزشی پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید

07خرداد

پیاده روی خانوادگی کارکنان معاونت بهداشتی  به مناسبت هفته ملی جمعیت و هفته ملی بدون دخانیات  برگزار شد

05خرداد

پیام معاون بهداشتی به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات

04خرداد

برگزاری جلسه بهبود ایمنی و استاندارد فضای انبارها

9خرداد

جلسه آموزشی طرح مطالعه سلامت بهورزان

17مهر

کمیته دائمی هفته سلامت روان سال 1400 برگزار شد

3تیر

روزشمار هفته مبارزه با مواد مخدر

16بهمن

پيام‌هاي آموزشي در خصوص بيماري‌هاي تنفسي

7خرداد

ساختمان معاونت بهداشتی عاری از دخانیات

30اردیبهشت

مصاحبه مدیر سلامت خانواده بمناسبت روز ملی جمعیت

26خرداد

برگزاری ویدئوکنفرانس مدیریت اجرایی برنامه سلامت میانسالان

سامانه تعرفه و آزمایشگاه
ستاد پزشک خانواده
میز خدمت الکترونیک
فصلنامه بهورزی
آدرس

خراسان جنوبی، بیرجند، خیابان ۱۵ خرداد،معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

کدپستی

۹۷۱۷۸۳۳۱۶۷

تلفن

056-32395400

ایمیل

hlt@bums.ac.ir

دورنگار

056-32040672

سامانه های کارکنان

برنامه جلسات معاونت
سامانه یکپارچه اطلاعات کارمند
لینک وب کنفرانس معاونت
سامانه جامع آموزش مداوم
سامانه نظام پیشنهادات
سامانه نقل و انتقالات وزارت
سامانه ثبت تجارب مدیران
تقویم آموزشی دانشگاه
سامانه مدیریت دانش
مدیریت امور پشتیبانی و رفاهی

لینک های سریع

نوبت دهی بیمارستان ها
دبیرخانه الکترونیک(فرزین)
سامانه ارتباطات مردمی
خدمات الکترونیک منابع انسانی
سامانه تکریم ارباب رجوع
پست الکترونیکی دانشگاه
سامانه مدیریت آموزش
سامانه حضور و غیاب کارکنان
سامانه خدمات الکترونیک کاربران
کتابخانه دیجیتال
FTP دانشگاه
مجلات علمی دانشگاه
location
تعداد افراد آنلاین: 5
تعداد بازدید امروز: 896
تعداد بازدید کل: 314982
آخرین به روزرسانی: 1404/03/13 12:33

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند می باشد.

پرتال سازماني

انتخاب حالت کور رنگی

سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطی

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر موس:

تغییر فونت:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: