پویش ملی سلامت، اطلاع رسانی تغذیه سالم اول تا پانزدهم بهمن ماه 1402
روز شمار روز سیزدهم: مصرف لبنیات و بیماری هایی که خطر ابتلا به آنها را کاهش می دهند.

خوراکی ها و الگوی تغذیه ای که شامل شیر و غذاهای لبنی می شود ممکن است تاثیر مثبتی در زمینه کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن داشته باشند. مصرف شیر و خوراکی های لبنی در سراسر دوره های زندگی افراد می تواند فوایدی رو به همراه داشته باشد، بطور مثال شیر، مواد مغذی ضروری برای سلامت استخوان و بافت عضلانی ضروری را تامین می کند و همچنین باعث رشد و نمو کودکان می شود. مواد مغذی موجود در شیر، ماست و پنیر مشابه است، اما ماتریس مواد مغذی خوراکی ها و ساختار مولکولی حاوی مواد مغذی متفاوت است که هنوز در این مورد پژوهش می شود. مواد مغذی موجود در خوراکی های لبنی، در هضم، جذب، برهم کنش مواد مغذی و دیگر ترکیب ها در بدن موثر هستند. شواهد علمی بطور فزاینده ای تاثیر خوراکی های لبنی را در کاهش خطر بیماری های مزمن بیان می کند.
سرعت چاقی در بین کودکان و بزرگسالان در حال افزایش می باشد. تحقیقات نشان می دهد که مصرف خوراکی های لبنی کم چرب به مقدار واحدهای توصیه شده، با کاهش خطر اضافه وزن و چاقی در کودکان مرتبط است . چاقی در دوران کودکی با چاقی و افزایش خطر بیماری های مزمن در بزرگسالی مرتبط می باشد. پذیرفتن و اجرای یک الگوی تغذیه سالم در دوران کودکی ممکن است تاثیر مثبتی بر سلامتی طولانی مدت و خوب زیستن فرد داشته باشد.
سندروم متابولیک و فشارخون بالا
سندروم متابولیک، گروهی از بیماریها، شامل فشار خون بالا، قند خون بالا، تجمع چربی دور شکم و سطوح تری گلیسرید بالا می باشد که خطر بیماری های قلبی، سکته و دیابت را در فرد افزایش می دهد. مطالعه ای روی 147812 نفر با سن بین 35 تا 70 سال، از 21 کشور نشان داد که مصرف حداقل 2 واحد لبنیات در روز در مقایسه با عدم مصرف با کاهش 24 درصدی خطر ابتلا به سندروم متابولیک همراه است و حتی کاهش بیشتری در بین افرادی که لبنیات کامل (لبنیات چرب دریافت کرده بودند دیده شد). بطور مشابه مصرف 2 واحد لبنیات در طول روز با کاهش 11 تا 12 درصد خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و یا فشار خون بالا همراه بوده است.
دیابت نوع 2
شواهد نشان میدهد ،مصرف لبنیات به ویژه ماست با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در بزرگسالان همراه است. در 12 مطالعه کوهورت ارتباط بین دفعات بیشتر مصرف لبنیات (کامل یا کم چرب) با کاهش خطر ابتلا به پره دیابت نشان داده شده است. همچنین یافته ها نشان می دهد بین دفعات بیشتر مصرف لبنیات کامل و کاهش سرعت پیشرفت ابتلا به دیابت نوع 2 در مبتلایان به پره دیابت ارتباط وجود دارد.
بیماریهای قلبی
خوراکی های لبنی غنی شده با پروبیوتیک ها مورد توجه محققان و دانشمندان هستند. تخمیر بر روی خوراکی های لبنی در طول قرنها در کل جهان انجام می شود. در طول چند دهه اخیر تحقیقات مشخص کرده است که چگونه فرایند تخمیر، فواید شیر در زمینه سلامت را افزایش می دهد. یکی از این مطالعات به بررسی تاثیر خوراکی های لبنی تخمیر شده و تخمیر نشده برخطر بیماری های قلبی عروقی پرداخته است. بزرگسالانی که در این مطالعه مصرف لبنیات تخمیری بیشتری داشته اند،27 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی قرار گرفتند.
یکی از علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده می باشد که کیفیت پایین رژیم غذایی به عنوان یک عامل خطر آن شناخته شده است. در واقع بیش از 80000 مورد سرطان جدید در سال 2015 با کیفیت پایین رژیم غذایی مرتبط بوده است. یک مطالعه نشان داد که در بین مواد غذایی کاهش مصرف غلات کامل و لبنیات و بالعکس مصرف زیاد گوشت های فراوری شده بیشترین ارتباط را در بروز سرطان های مرتبط با رژیم غذایی دارد. تحقیقات دیگر نشان داد که محصولات لبنی خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش می دهد.