معرفی واحد
 
تعریف
امروزه اهمیت بیماریهای غیرواگیر برهمگان آشکار گردیده است. روزی نیست که آمار تکان دهنده‌ای از افزایش شیوع این گروه از بیماریها یا هزینه‌های سرسام‌ آور آن بدستمان نرسد.روند صعودی بروز و شیوع بیماریهای غیر واگیر در کنار سوانح و حوادث عمدتاً ناشی از شیوه‌های جدید زندگی یا به عبارت دیگر زندگی صنعتی، شهرنشینی و مدرنیسم می‌باشد . اگر چه در ابتدا کشورهای توسعه یافته با این بیماریها دست به گریبان شدند اما در حال حاضر راهکارهایی برای کنترل بیماریها اتخاذ کرده اند و قادرند شرایط رابگونه ای مطلوب و یا نسبتا مطلوب کنترل کنند، اما در کشورهای در حال توسعه و فقیر که الگوی بیمارها با سرعت سرســـام آوری در حال تغییر است و پشتوانه مالی مناسبی هم وجود ندارد چشم انداز آینده بسیار نگران کننده است بعنوان مثال طبق بر آورد سازمان جهانی بهداشت در سال 2025 میلادی 228 میلیون نفر از کل 300 میلیون فرد دیابتیک ساکن کشورهای در حال توسعه خواهند بود.

مرگ ومیر ناشی از بیمارهای واگیر، خصوصاٌ بیماریهای قابل پیشگیری باواکسیناسیون ، درکشورهای توسعه یافته طی چندین دهه تحت کنترل درآمد اما کنترل مرگ و میر ناشی ازاین بیماری ها درکشورهای درحال توسعه طی مدت بسیارکوتاهتری عملی شد. متاسفانه ماهیت بیماری های غیر واگیر به گونه ایست که افزایش بروزوشیوع این بیماری ها طی مدت زمان نسبتاٌ زیادی رخ می دهد و بدلیل ارتباط مستقیم باشیوه زندگی و فرهنگ جوامع ، کنترل آنها به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد.

در ابتدای هزاره سوم میلادی 59% کل مرگ‌های جهان و 46% بار جهانی بیماریها ناشی از بیمار‌های غیر واگیر بوده و بیماری‌های مزمن مسئول بیش از 70% کل هزینه‌های پزشکی بوده‌اند .

دیابت شایعترین بیماری متابولیک است و شیوع آن- بخصوص دیابت نوع 2 - پیوسته در حال افزایش است بطوریکه طبق پیش بینی WHO در سال 2025 میلادی دیابت به میزان 4/5% در جهان شیوع خواهد داشت در حالیکه در سال 1995 این میزان 4% بوده است.عوامل مسبب این وضعیت، بجز افزایش جمعیت و بالا رفتن میزان امید به زندگی (‌افزایش سن متوسط جامعه )، بخاطر زندگی صنعتی و شهرنشـــینی است که موجب تغییر شیوه زندگی مردم می گردد ( life style ) .
چاقی که نتیجه بی تحرکی وافزایش دریافت کالری است یکی از جنبه های منفی زندگی شهرنشینی و مهم ترین علامت خطر ابتلاء به دیابت نوع 2 است .

خوشبینانه ترین برآوردها، از شیوع دیابت در ایران، حاکی از وجود حداقل دو میلیون بیمار دیابتیک در کشور میباشد که متاسفانه بیش از نیـمی از آنها از بیماری خود بی اطلاع هستند و بسیاری از این بیماران هنگامی که دچار یکی از عوارض دیـــررس دیـابت می شوند به وجود بیماری خود پی می برند . مقایسه نتایج مطالعات مختلف سالهای اخیر با مطالعات معدودی که در گذشته های دور در کشورمان بعمل آمده بیانگر آن است که میزان بروز و شیوع دیابت در ایران همچون کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته پیوسته در حال افزایش است.

.

          با توجه به موارد فوق الذکر خوشبختانه برنامه‌های پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر و حوادث از سالها پیش در کشورمان تهیه شده و اکنون در حال اجرا می‌باشد. با توجه به توانایی‌های نظام سلامت در حال حاضر بمنظور کنترل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، فشار خون ،استئوپروز ، سرطان، اسم، تالاسمی، هیپوتیروئیدی مادر زادی وسایر بیماریهای زنتیک مثل غنیل کتونوری و G6PDوسندرم داون جرا هستند. برخی از این برنامه‌ها در مرحله تحقیقات هستند، برخی دیگر بصورت آزمایشی در مناطق محدودی به اجراء در آمده‌اند و تعدادی نیز در نظام سلامت ادغام یافته و بصورت کشوری در حال اجراء هستند.به همین دلیل چند سال است که طرح پیشگیری و کنترل دیابت(نوع2) توسط متخصصین بهداشت و درمان کشور بصورت مدون تهیه گردیده و بصورت آزمایشی در چندین دانشگاه در حال اجراء است . در حال حاضر بیش از 5% جمعیت کشور تحت پوشش این طرح قرار دارند و انشإالله درسال آینده ‌این برنامه در نظام سلامت کشور ادغام خواهد شد.

برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی طرحی بنام پیشگیری و کنترل بیماری عروق کرونر تدوین شده است. از استراتژهای آن برنامه پیشگیری و کنترل فشارخون بالا ، برنامه پیشگیری و کنترل بیماری دیابت ، برنامه نظام مراقبت عوامل خطر مؤثر بیماری قلبی عروقی و طرح پایگاههای تندرستی است.

 

 طرح پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی به کمک بین بخشی وزارتخانه ها و سازمانهایی مثل وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، وزارت جهاد کشاورزی، آموزش و پرورش ، سازمان تربیت بدنی ، وزارت بازرگانی و وزارت کشور قابل اجرا خواهد بود.

برنامه پیشگیری و کنترل فشار خون بالا در تمام روستاهای کشور در حال اجراست. در این برنامه افراد   بالای 30 سال از نظر فشار خون بالا screen می شوند و از افرادیکه مبتلا به فشار خون بالا هستند ، پیگیری و مراقبت می گردد. حوادث دومین علت شایع مرگ و میر در ایران است که از آن میان حوادث ترافیکی از نظر مرگ و میر از اولویت بالایی برخوردار است . در دنیا در سال 1990 ، 1/5 میلیون نفر مرگ ناشی از حوادث داشتیم که این رقم در سال 2020 به 4/8 میلیون نفر خواهد رسید .

مجموع سالهای از دست رفته عمر بعلت سوانح و حوادث در کشورهای پیشرفته 1/4 میلیون سال است که در مقایسه با بیماریهای قلبی - عروقی و سرطان ( که 8/3 میلیون سال است ) بیشتر می باشد . در ایران از سال 52 تا سال 76 میزان تصادفات سالانه بطو متوسط افزایش 10 درصدی را نشان می دهد که این روند در سالهای اخیر بیش از 13 درصد می باشد .

از طرف دیگر ، در ایران از هر 10 هزار وسیله نقلیه 33-29 نفر ، در کشورهای در حال توسعه کمتر از 12 نفر و در کشورهای توسعه یافته بین 4-3 نفر کشته می شوند .

در ایران از سال 52 تا سال 69 تلفات ناشی از تصادفات از 2/4 به 3/6 درصد هزار نفر جمعیت افزایش چشمگیری نشان داده است .

برنامه پیشگیری از حوادث براساس الگوی جامعه ایمن طوری طراحی شده است که یک تیم متشکل از نمایندگان تمامی نهادهای مسئول در سطح یک شهرستان با همفکری و همکاری نزدیک و با جلب مشارکت مردم و ریاست فرماندار مسئول تامین و حفظ ایمنی مردم خواهند بود و جامعه ای ایجاد خواهند نمود که حوادث در آن به صفر یا به حداقل ممکن برسد .


 

بیماریهای غیر واگیر
انواع بیماریهای غیرواگیر عبارتند از:
  • سرطان
  • فشار خون
  • کم کاری تیروئید
  • سوانح و حوادث
  • قلب و عروق
  • بیماری ژنتیک(تالاسمی - فنیل کتنوری)
 


 
 

 

فعالیتها

انجام مطالعه و تحقیق در زمینه بیماریهای بومی منطقه به طور اخص و کلیه بیماریها به طور اعم

-        پیش بینی و تدارک عملیات مبارزه با بیماریهای واگیر و غیرواگیر

-        نظارت و انجام کلیه امور  فنی – سمپاشی – بیماریابی – نمونه برداری – مبارزه با ناقلین – واکسیناسیون – قرنطینه – ایزولاسیون

-         مبارزه  و کنترل اپیدمی ها

-        شناسایی ، درمان و کنترل موارد بیماری

-        برنامه ریزی و نظارت بر فعالیت گروههای سیاری

-        برآورد، تأمین ، نگهداری و توزیع مواد بیولوژیک و داروهای مورد استفاده در فعالیتهای مختلف

-        سرپرستی – آموزش و کنترل زنجیره سرد و ایمنسازی

-        همکاری در درمان  بیماریهای واگیر

-        جمع آوری آمار و اطلاعات در مورد بیماریهای مختلف و تجزیه و تحلیل آنها

-        شناسایی ، پیشگیری و همکاری در درمان بیماران غیرواگیر

-        انجام نظارت بر مراقبت های بهداشتی درمانی پناهندگان خارجی و کنترل مرتب آنها

-        انجام نظارت بر مراقبت های بهداشتی درمانی بر زندانیان خارجی و کنترل مرتب آنها

-        گردآوری و آزمایش نمونه در رابطه با کلیه بیماریهای واگیر شامل (نمونه ، خون ، مدفوع ، ادرار ، خلط ، پوست، مو، ناخن ......)

-        بررسی علت مرگهای گزارش شده در بیمارستانها و مراکز و خانه های بهداشت تحت پوشش

-        تشکیل پرونده جهت بیماران واگیر و غیرواگیر

-        برنامه ریزی ایمنسازی افراد در مواقع ضروری

-        همکاری در نظارت و پایش عملکرد فعالیتهای واحدهای بهداشتی تابعه 

-        برنامه ریزی – نظارت – اجرا و ارزشیابی فعالیتهای آموزشی

-        بررسی اپیدمیولوژیک موارد بروز بیماریهای هدف

-        انعکاس فعالیتهای انجام یافته در سمینارها – کنگره ها و  ... با توجه به آمارهای جمع آوری شده  و شاخص های محاسمن شده

-        تنظیم برنامه های ارجاع (داخل استان و خارج استان) و هماهنگی با واحدهای مربوطه

-        ابلاغ و اجرا دستورالعمل های کشوری و بین المللی مبارزه با بیماریها در واحدهای تابعه

-        آموزش در تمام زمینه های فعالیت (پرسنل – دانشجویان – کارآموزان و ....)

-        کنترل مسافران ، مهاجران ، پناهندگان ، کالاها ، حیوانات و محصولات حیوانی و وسائل انتقال بر مبنای مقررات بین المللی بهداشتی تعهد نامه ها و موافقت نامه های بین دولتها

-        بررسی تحقیق و کنترل بیماریهایی که تابع مقررات بهداشتی بین المللی هستند

-         هماهنگی های بین بخشی و برون بخشی با دیگر بخش های توسعه





تاریخ به روز رسانی:
1401/04/21
تعداد بازدید:
2412
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
كليه حقوق اين وب سايت متعلق به دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني بيرجند مي باشد.
Powered by DorsaPortal