پیام رئیس دانشگاه به مناسبت فرا رسیدن هفته سلامت سال1404
هفته ملی سلامت (یکم تا هفتم اردیبهشت ماه 1402 ) که امسال شعار آن "سرآغازی سلامت ، آینده ای سرآمد " است آغازی برای شروع دوره یکساله با محوریت «سلامت مادران و نوزادان» می باشد و از دولت ها و جوامع می خواهد که تلاش کنند تا به مرگ های قابل پیشگیری در مادران و نوزادان پایان دهند و سلامت و رفاه طولانی مدت زنان را در اولویت قرار دهند.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی ، متن پیام دکتر محمود گنجی فرد رئیس دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی بیرجند به شرح ذیل است:
هفته ملی سلامت (یکم تا هفتم اردیبهشت ماه 1402 ) که امسال شعار آن "سرآغازی سلامت ، آینده ای سرآمد " است آغازی برای شروع دوره یکساله با محوریت «سلامت مادران و نوزادان» می باشد و از دولتها و جوامع میخواهد که تلاش کنند تا به مرگهای قابل پیشگیری در مادران و نوزادان پایان دهند و سلامت و رفاه طولانی مدت زنان را در اولویت قرار دهند.
یکی از دلایل انتخاب این شعار این است که طبق آمارهای منتشر شده، هر ساله نزدیک به ۳۰۰ هزار زن به دلیل بارداری یا زایمان جان خود را از دست میدهند. همچنین بیش از ۲ میلیون نوزاد در ماه نخست زندگی فوت میکنند و حدود ۲ میلیون نوزاد دیگر نیز مرده به دنیا میآیند. این یعنی بهطور میانگین، هر ۷ ثانیه یک مرگ قابل پیشگیری رخ میدهد و با ادامه این روند تا سال 2030، ۴ کشور از هر ۵ کشور به اهداف تعیین شده برای بهبود بقای مادران و ۱ کشور از هر ۳ کشور نیز به هدف کاهش مرگومیر نوزادان نمیرسد.
لذا در راستای هدف کلان سازمان جهانی بهداشت "سلامتی برای همه " می بایست به دو گروه آسیب پذیر جامعه یعنی مادران باردار و نوزادان توجه بیشتری شود .
زنان در سراسر جهان به مراقبتهای باکیفیتی نیاز دارند که هم از نظر جسمی و هم روانی، آنها را پیش از بارداری، هنگام زایمان و پس از آن حمایت کند. در این راستا سیستمهای سلامت باید تکامل یابند تا بتوانند طیف گستردهای از مشکلات مربوط به سلامت مادران و نوزادان را مدیریت کنند. این مشکلات فقط شامل عوارض زایمان نیستند، بلکه عواملی از قبیل آلودگی هوا ، تصادفات و سوء تغذیه در اقشار محروم را نیز شامل میشوند ، همچنین قوانین و سیاستهایی که سلامت و حقوق زنان و خانوادهها را در نظر می گیرد نیز از عوامل تاثیر گذار می باشد که می بایست مورد توجه و برنامه ریزی قرار گیرد .
از انجا که جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن زیر ساخت بهداشتی قوی از نظر آمار مرگ و میر مادران و نوزادان نسبت به آمار جهان و منطقه وضع مطلوبی دارد و از طرفی یکی از دو اولویت اساسی سیستم سلامت کشور در راستای اولویت های ملی داشتن جمعیت جوان و با نشاط و توجه به شکوه مادر بودن می باشد لذا پیشنهاد می شود در راستای حمایت از خانواده با نشاط و مادرانگی ، ضمن همسو نمودن تمامی سازمان های ذی نفع در این امر و با اجرای برنامه های منسجم و هدفمند به آموزش ترویج و فرهنگ سازی جمعیت جوان سالم و با نشاط با تاکید ویژه بر سلامت و رفاه مادران باردار و نوزادان پرداخته شود و در تمام طول سال مورد توجه قرار گیرد .
اینجانب فرارسیدن روز جهانی بهداشت را به تمامی فعالان حوزه بهداشت، کادر درمان، پزشکان و متخصصان، اساتید و اعضای هیأت علمی، کارشناسان، مراقبین سلامت، سفیران سلامت و... تبریک عرض نموده و برای همه آنها سلامتی و موفقیت آرزومندم.
به امید روزی که هیچ فردی در سراسر جهان به علت فقر و استیصال ،از کمبود امکانات بهداشتی و درمانی محروم نگردد.