روز جهانی دیابت
مصاحبه خبری معاون بهداشتی دانشگاه دکتر شایسته به مناسبت روز جهانی دیابت

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه، دکتر مجید شایسته معاون بهداشتی دانشگاه در مصاحبه ای از آغاز کمپین روز جهانی دیابت در استان خبر داد ایشان افزود کمپین روز جهانی دیابت، بزرگ ترین کمپین آگاهی از دیابت در جهان است که به بیش از ۱ میلیارد نفر در بیش از ۱۶۰ کشور جهان می رسد. دایره آبی، نماد جهانی آگاهی از دیابت و نشان دهنده اتحاد جامعه جهانی در واکنش به همه گیری دیابت است و توجه جامعه را به مسائلی جلب می کند که برای جهان دیابت از اهمیت بالایی برخوردار است و دیابت را در کانون توجه عمومی و سیاسی قرار می دهد.
از هر 10 بزرگسال در سراسر جهان 1 نفر دیابت دارد. بیش از 90 درصد دیابت نوع 2 دارند و تقریباً نیمی از آنها هنوز تشخیص داده نشده اند. در بسیاری از موارد، دیابت نوع 2 و عوارض آن را می توان با اتخاذ و حفظ عادات سالم به تعویق انداخت یا از آن پیشگیری کرد. هنگامی که دیابت به موقع تشخیص داده و درمان نشود، می تواند منجر به عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی افراد گردد .در کشور ما حداقل 14.15 درصد جمعیت بالای 25 سال از بیماری دیابت رنج می برند که تعدادشان بیش از 7.5 میلیون نفر برآورد می شود. همچنین حداقل 75 درصد افراد دیابتی از بیماری خود آگاه هستند. دکتر شایسته معاون محترم بهداشتی و رییس مرکز بهداشت استان با اشاره به هدف برگزاری روز جهانی دیابت و شیوع 5.6 درصدی دیابت در سطح استان، حمایت ذینفعان و کمک سایر سازمان ها در برگزاری هر چه باشکوهتر این کمپین بزرگ را که از تاریخ 20 الی 26 آبان ماه در سطح کشور در حال اجراست، در عملی کردن سیاست های معاونت بهداشت در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت موثر دانست. ایشان افزودند موضوع روز جهانی دیابت در سالهای میلادی 2023-2021 دسترسی به مراقبت از دیابتبوده است. تمرکز این کمپین در سال جاری بر روی به تاخیر انداختن یا پیشگیری از دیابت نوع 2 و عوارض مرتبط با دیابت با شعار " دیابت ، شناخت خطرات ، اقدام موثر " می باشد .
چرا دیابت اهمیت دارد؟
537 میلیون بزرگ سال (1 در 10) در سال 2021 با دیابت زندگی می کردند که انتظار می رود این رقم تا سال 2030 به 643 میلیون و تا سال 2045 به 783 میلیون نفر افزایش یابد .تقریبا 1 نفر از هر 2 بزرگ سال ( 44 درصد) مبتلا به دیابت تشخیص داده نشده باقی می مانند (240 میلیون نفر). اکثر آن ها دیابت نوع 2 دارند. بیش از ۳ نفر از هر ۴ نفر مبتلا به دیابت در کشورهای با درآمد پایین و متوسط زندگی می کنند.541 میلیون بزرگ سال در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند .بیش از ۱.۲ میلیون کودک و نوجوان (0-19 سال) با دیابت نوع یک زندگی می کنند. دیابت در سال ۲۰۲۱ باعث مرگ ۶.۷ میلیون نفر شد و دیابت مسئول حداقل ۹۶۶ میلیارد دلار هزینه های بهداشتی در سال ۲۰۲۱ می باشد که برابر ۹ درصد از کل هزینه های جهانی برای مراقبت های بهداشتی است. 1 در 6 تولد زنده (21 میلیون نفر ) تحت تاثیر قند خون بالا ( هیپرگلیسمی ) در بارداری قرار دارند .
عوامل خطر دیابت چیست ؟
- سابقه خانوادگی دیابت
- اضافه وزن
- رژیم غذایی ناسالم
- عدم تحرک بدنی
- افزایش سن
- فشار خون بالا
- قومیت
- اختلال تحمل گلوکز (IGT)*و اختلال قند ناشتا
- سابقه دیابت بارداری
- تغذیه نامناسب در دوران بارداری
چگونه خطر خود را ارزیابی کنیم ؟
- پرسشنامههای مختصر روشهای ساده، عملی و ارزانی برای شناسایی سریع افرادی هستند که ممکن است در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار داشته باشند و نیاز به بررسی بیشتر در سطح خطر دارند. در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی در تمام ایام هفته خدمات غربالگری و خطرسنجی در زمینه بیماری های قلبی عروقی و دیابت بصورت رایگان در حال انجام است و از سوی دیگر
- امکان ارزیابی های انلاین برای عموم شهروندان فراهم گردیده است.
worlddiabetesday.org/type-2-diabetes-risk-assessment
در صورتی که در خطر ابتلاء به دیابت باشیم چه کنیم؟
- کاهش وزن به میزان 7%
- ورزش با شدت متوسط به میزان 150 دقیقه در هفته
- کنترل چربی خون
- کنترل فشارخون
- قطع سیگار
- کاهش استرس و داشتن خواب واستراحت کافی
- تغذیه سالم و اصلاح شیوه زندگی
مراقبت با کیفیت در دیابت چیست ؟
- منظور از مراقبت با کیفیت یعنی مدیریت مناسب بیمار مبتلا به دیابت با دسترسی به اهداف زیر:
- کنترل قند خون (یعنی رسیدن هموگلوبین a1c به کمتر از 7%)
- کنترل چربی خون (در سنین بالاتر از 40 سال یا افراد پرخطر چربی بد کمتر از 70)
- کنترل فشار خون (یعنی فشار خون کمتر از 80/130)
- قطع سیگار
نظر دهید