BUMS
  • درباره ما
    • معرفی حوزه
    • چارت تشکیلات معاونت بهداشتی
    • تماس با ما
    • دفترچه تلفن معاونت
    • فرم حضور و غیاب جلسات
  • حوزه ریاست
    • معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان
    • معاون اجرایی
    • معاون فنی
    • مسئول دفتر
    • اداره امور اداری
    • اداره حسابداری
    • حراست
    • بازرسی
    • فناوری اطلاعات
    • روابط عمومی
    • امور حقوقی
    • هیأت امناء
    • سمعی و بصری
    • پدافند غیرعامل
    • ارزیابی عملکرد
    • آموزش کارکنان
  • مدیریت ها وگروه های فنی
    • مدیریت شبکه و ارتقاء سلامت
    • مدیریت بیماریها
    • مدیریت سلامت محیط و کار
    • مدیریت سلامت خانواده، جمعیت و مدارس
    • گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
    • گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
    • گروه سلامت دهان و دندان
    • گروه بهبود تغذیه جامعه
  • سایر واحد های اجرایی
    • اداره امور اداری
      • کارگزینی
      • دبیرخانه
      • خدمات پشتیبانی
      • کارپردازی
      • انبار
      • نقلیه
    • اداره حسابداری
  • شبکه های بهداشت و درمان
    • مرکز بهداشت بیرجند
    • شبکه بهداشت و درمان بشرویه
    • شبکه بهداشت و درمان خوسف
    • شبکه بهداشت و درمان درمیان
    • شبکه بهداشت و درمان زیرکوه
    • شبکه بهداشت و درمان سرایان
    • شبکه بهداشت و درمان سربیشه
    • شبکه بهداشت و درمان طبس
    • شبکه بهداشت و درمان فردوس
    • شبکه بهداشت و درمان قائن
    • شبکه بهداشت و درمان نهبندان
شفافیت یکشنبه 18 خرداد 1404
سرمایه گذاری برای تولید
iran flag
  • English
  • العربیه
BUMS

سامانه سیب

پزشک خانواده

برنامه جلسات

سامانه تعرفه

  • صفحه اصلی
  • آرشیو ها
  • آرشیو اخبار
  • روز شمار روز ششم: با حذف نمکدان از سفره یا میز غذا، مصرف نمک خانواده را کاهش دهید·
  • 1402/11/06 - 12:28
  • - تعداد بازدید: 100
  • - تعداد بازدیدکننده: 100
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
پویش ملی سلامت، اطلاع رسانی تغذیه سالم اول تا پانزدهم بهمن ماه 1402

روز شمار روز ششم: با حذف نمکدان از سفره یا میز غذا، مصرف نمک خانواده را کاهش دهید.

  1. هنگام طبخ غذا از مقدار نمک کمتری استفاده کنیم.
  2. سر سفره از نمک دان استفاده نکنیم.
  3. محصولات غذایی تازه و فرآوری نشده بخوریم. غذاهای فرآوری شده، آماده و نیمه آماده، غذاهای کنسرو شده و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده دارای مقادیر زیاد نمک هستند مثل انواع سوپ های حاضری، سس ها، سوسیس و کالباس، پیتزا و سیب زمینی سرخ کرده و منجمد و حتی دوغ های آمده، سرشار از سدیم هستند و مصرف روزانه و طولانی مدت آن ها باعث می شود میزان نمک مصرفی افزایش می یابد و همچنین ذائقه ما نیز تغییر می کند، به همین دلیل بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنیم.
  4. مصرف مواد غذایی شور مثل آجیل شور، چیپس، پفک، انواع شور، ماهی دودی، خیار شور و انواع چاشنی های شور دیگر را کاهش دهیم. بعضی از شیرینی ها و کورن فلکس ها (نوعی غذای صبحانه) بیشتر از یک بسته چیپس یا پفک، نمک دارند.
  5. جوش شیرین که برای ورآمدن و پف کردن انواع نان و کیک به کار می رود، دارای مقدار زیادی سدیم است. بنابراین در افرادی که به علل مختلف، مصرف نمک را کاهش می دهند، مصرف جوش شیرین هم باید بسیار محدود یا قطع شود.
  6.  برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها، به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و ... استفاده کنیم. به عنوان مثال:

*در غذاهایی که با گوشت قرمز تهیه می شوند می توان به جای نمک از فلفل، زردچوبه، سیر، آویشن، برگ بو استفاده کرد.

*در غذاهایی با مرغ تهیه می شوند، پودر سیر یا پیاز، پودر کاری، رزماری و پاپریکا (پودر فلفل دلمه ای قرمز شیرین که در اثر فروشگاه ها وجود دارد) می تواند جایگزین خوبی برای نمک باشد.

*در تهیه ماهی می توان از آبلیمو، شوید و یا پودر سیر و پیاز استفاده کرد.

  1. حجم غذایمان را کم کنیم. بهترین راه برای این که انرژی و سدیم کمتری به بدنمان برسد، این است که حجم مواد غذایی که در وعده های مختلف میل می کنیم کاهش دهیم. بدین ترتیب هم دچار اضافه وزن نمی شویم و هم نمک کمتری را وارد سفره غذایی مان می کنیم.
  2.  نصف بشقاب غذایمان را با انواع میوه ها یا سبزیجات پر کنیم. تمام انواع میوه و سبزیجات تازه کمترین میزان سدیم و بالاترین حد پتاسیم را دارند بدن ما به پتاسیم بیش از سدیم نیاز دارد.
  3. غذاها و سالادهای خودمان را هم با آب میوه هایی چون لیموترش و یا نارنج مزه دارکنیم و از مصرف بیش از حد نمک به عنوان چاشنی یا سس های شور، پرهیز کنیم.
  4. با سفارش دادن سالاد به جای سیب زمینی سرخ کرده در رستوران، هم میزان سدیم (نمک) کمی مصرف کرده ایم و هم به دلیل پر شدن معده، از پرخوری جلوگیری می شود.
  5. محصولات غذایی تازه را جایگزین انواع غذاهای آماده و فست فود کنیم. با این کار هنگام طبخ غذا می توانیم مقدار کمتری نمک مصرف کنیم.
  6. هنگام خرید به میزان نمک (سدیم) که بر روی برچسب مواد غذایی درج شده است دقت کنیم .  محصولات بدون نمک  یا با کمترین میزان نمک را انتخاب نماییم.
  7. ذایقه مان را تغییر دهیم. تغییر دادن یکی از آسان ترین تغییراتی است که بدن به راحتی و بدون هیچ گونه دردسری آن را می پذیرد. البته به شرط آن که این تغییر، تدریجی و با میل خودمان صورت بگیرد و مثلا کم کردن نمک از رژیم روزانه مان را یک اجبار ندانیم و به آن به چشم یک تغییر در راستای حفظ سلامت مان نگاه کنیم. مثلاً هفته ای یک چهارم از نمک مصرفی مان را کم کنیم آن وقت خواهیم دید که این کاهش، تأثیر آشکاری در طعم و مزه غذاهایمان نخواهد داشت.
  8. میزان نمک غذاهایی که می خوریم را بدانیم. بدانیم چه غذاهایی حاوی نمک بیشتری هستند تا آن ها را کمتر مصرف کنیم یا اصلاً مصرف نکنیم. مثلاً همه می دانند که تن ماهی، ماهی دودی، خیار یا زیتون شور، سرشار از نمک هستند بنابراین می توان با توجه به این موضوع، مصرف آن ها را محدود کرد. 7 ماده غذایی که پرنمک ترین محصولات غذای هستند عبارتند از: پیتزا، نان سفید، پنیر، سوسیس هات داگ، سس ماکارانی آماده، کالباس و برنج های پخته شده آماده.
  9.  اگر به خاطر شرایط زندگی مان مجبوریم که بیشتر از غذاهای آماده استفاده کنیم، حداقل انواعی از آن ها را بخریم که حاوی میزان سدیم کمتری باشد. میزان سدیم اغلب بر روی برچسب ماده غذایی نوشته شده است.
  10. هر میوه ای را در فصل خودش بخوریم. خوردن میوه های مختلف در فصل خودشان، هم خاصیت بیشتری دارد و هم این که مطمئن هستیم که با روش طبیعی تهیه شده اند. میوه های منجمد یا کنسرو شده، مقدار زیادی نمک یا شکر دارند و خوردنشان در فصولی از سال که در بازار موجود نیستند، برای سلامتی مضر است.
  11. به جای مصرف کنسرو میوه و سبزیجات بهتر است از نوع فریز شده آن ها استفاده کنیم که نمک کمتری دارند.
  12. فلفل سیاه، سرکه، پودر سیر، سبزی های خشک معطر، آب لیمو و نارنج، دارچین، برگ ریحان و زردچوبه از جمله چاشنی و طعم دهنده هایی هستند که می توانند تأثیر زیادی در تغییر دادن عطر و بوی غذاها  داشته باشند. بنابراین می توانیم برای کاهش سدیم از غذاهایمان، میزان ادویه و چاشنی های طعم دار را بیشتر کنیم تا نیازمان به نمک کمتر شود.
  13. از خوردن انواع مغزهای خام و روغن آن ها غافل نشویم. می توانیم برای کم کردن مصرف نمک، کابینت های خود را با انواع مغزهای  مغذی و خام به جای مغزهای نمکی یا چیپس و پفک و سایر تنقلات شور، پر کنیم. همچنین استفاده از مغزهای خام و روغن آن ها می توانند سبب افزایش چربی خون گردند.
  14.  روش های پخت جدید را یاد بگیریم تا غذاهایمان طعم بهتری بگیرد و نیاز کمتری به استفاده از نمک داشته باشیم. تنوری کردن و یا بخارپز کردن طعم بهتری به مرغ و سبزیجات و سایر غذاها می دهد.
  15. حساب کنیم هر روز چه  قدر برای خرید نمک و مواد غذایی سرشار از آن پول خرج می کنیم و با این کار از سلامتی فاصله می گیریم. هر وقت خواستیم به سراغ یک ماده غذایی شور برویم، حتماً به جایگزین های سالم تر آن فکر کنیم. مثلاً انواع نان های سبوس دار را به جای نان های سفید بخریم یا خرید میوه های خشک را به انواع تنقلات شور ترجیح دهیم یا این که مواد پروتئینی تازه را جایگزین  انواع شور و دودی و ناگت آن ها کنیم.
  16.  اگر مواد غذایی شور در ساندویچ یا سالاد استفاده می کنیم، دیگر نمک را از آن غذا حذف کنیم. مثلاً وجود خیارشور یا پنیر، نیاز به افزودن نمک به غذا را از بین می برد. در ضمن می توانیم با شستن محصولات غذایی شور، نمک و شوری آن ها را کاهش دهیم.
  17. قبل از چشیدن غذا هرگز به آن نمک نزنیم. عادت نمک زدن به غذا قبل از چشیدن را فراموش کنیم
  18. با توجه به وضعیت سلامتی خود از میزان مجاز نمک مصرفی روزانه آگاهی داشته باشیم. بهتر است اگر می خواهید آن را در غذا بریزید، نمک را در آخرین مرحله پخت، به مقدار خیلی کم اضافه کنید.
  19. همواره باید به تاریخ مصرف نمک، وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و عبارت" تصفیه شده" بر روی بسته بندی نمک دقت نمود. توصیه می شود نمک مصرفی از نوع یددار و تصفیه شده باشد. نمک های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتر حفظ می کنند. برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه ای رنگی نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه نمود تا ید آن تا حد امکان حفظ شود. وجود ناخالصی ها در نمک می تواند منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی ممانعت از جذب آهن در بدن گردد.

 

  • گروه خبری : اخبار زیرسایت معاونت بهداشتی
  • کد خبر : 50031
کپی لینک کوتاه خبر:

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی

کلمات کلیدی
زهرا وحدانی نیا
تنظیم کننده خبر

زهرا وحدانی نیا

لیست اخبار

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید
  • اطلاعیه ها
  • اخبار پربازدید
12خرداد

اولین کمیته تخصصی سالمندان در حوزه سلامت در سال 1404 برگزارشد

12خرداد

کارگاه نحوه شاخص گیری وتحلیل شاخص های برنامه سلامت دهان و دندان

12خرداد

وبینار آموزشی تدابیر طب ایرانی برای مدیریت فشار خون برگزار شد

10خرداد

برگزاری کارگاه آموزشی سلامت دختران، سلامت باروری

10خرداد

برگزاری وبینار آموزشی پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید

07خرداد

پیاده روی خانوادگی کارکنان معاونت بهداشتی  به مناسبت هفته ملی جمعیت و هفته ملی بدون دخانیات  برگزار شد

05خرداد

پیام معاون بهداشتی به مناسبت هفته ملی بدون دخانیات

9خرداد

جلسه آموزشی طرح مطالعه سلامت بهورزان

17مهر

کمیته دائمی هفته سلامت روان سال 1400 برگزار شد

3تیر

روزشمار هفته مبارزه با مواد مخدر

16بهمن

پيام‌هاي آموزشي در خصوص بيماري‌هاي تنفسي

7خرداد

ساختمان معاونت بهداشتی عاری از دخانیات

30اردیبهشت

مصاحبه مدیر سلامت خانواده بمناسبت روز ملی جمعیت

26خرداد

برگزاری ویدئوکنفرانس مدیریت اجرایی برنامه سلامت میانسالان

سامانه تعرفه و آزمایشگاه
ستاد پزشک خانواده
میز خدمت الکترونیک
فصلنامه بهورزی
آدرس

خراسان جنوبی، بیرجند، خیابان ۱۵ خرداد،معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

کدپستی

۹۷۱۷۸۳۳۱۶۷

تلفن

056-32395400

ایمیل

hlt@bums.ac.ir

دورنگار

056-32040672

سامانه های کارکنان

برنامه جلسات معاونت
سامانه یکپارچه اطلاعات کارمند
لینک وب کنفرانس معاونت
سامانه جامع آموزش مداوم
سامانه نظام پیشنهادات
سامانه نقل و انتقالات وزارت
سامانه ثبت تجارب مدیران
تقویم آموزشی دانشگاه
سامانه مدیریت دانش
مدیریت امور پشتیبانی و رفاهی

لینک های سریع

نوبت دهی بیمارستان ها
دبیرخانه الکترونیک(فرزین)
سامانه ارتباطات مردمی
خدمات الکترونیک منابع انسانی
سامانه تکریم ارباب رجوع
پست الکترونیکی دانشگاه
سامانه مدیریت آموزش
سامانه حضور و غیاب کارکنان
سامانه خدمات الکترونیک کاربران
کتابخانه دیجیتال
FTP دانشگاه
مجلات علمی دانشگاه
location
تعداد افراد آنلاین: 1
تعداد بازدید امروز: 1062
تعداد بازدید کل: 318886
آخرین به روزرسانی: 1404/03/18 10:52

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند می باشد.

اسپریت پورتال

انتخاب حالت کور رنگی

سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطی

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر موس:

تغییر فونت:

تغییر رنگ ها:

رنگ اصلی:

رنگ دوم:

رنگ سوم: