وضعیت بیماری فلج اطفال در ایران و استان خراسان جنوبی
استان ما جزو مناطق گرمسیر کشور منظور شده و در زمستان هر سال در دو مرحله عملیات تکمیلی ایمنسازی فلج اطفال در شهرستان های مرزی نهبندان ، سربیشه ، درمیان و زیرکوه و روستاهای تیم سیار سایر شهرستان ها جهت کودکان زیر 5 سال و جمعیت اتباع خارجی انجام می شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی به نقل از معاون بهداشتی دانشگاه:
پولیو میلیت (فلج اطفال) یک بیماری عفونی حاد ویروسی می باشد که در اثر یکی از سه سروتیپ (یک ، دو و سه ) پولیو ویروس ایجاد می شود. این بیماری از طریق گوارشی و با شیوع کمتر از طریق تنفسی منتقل می شود. بیماری فلج اطفال 8-4 هفته قابلیت انتقال دارد ولی حداکثر انتقال عفونت ، بلافاصله قبل از فلج تا 2-1هفته پس از آن است. 10-5 درصد موارد فلجی ، در اثر ابتلای عضلات تنفسی ، فوت می کنند.
تماس با ویروس در فرد مستعد 4 حالت دارد:
1-عفونت بدون علامت 72 درصد
2- بیماری خفیف و جزئی شبیه آنفلوآنزا 24 درصد
3- مننژیت آسپتیک 4 درصد
4- پولیو فلجی کمتر از یک درصد (به خصوص تیپ یک)
مجمع عمومی بهداشت در سال 1988 در ژنو ریشه کنی فلج اطفال رو به تصویب رساند. ریشه کنی جهانی ویروس وحشی فلج اطفال تیپ 2 در سال 2015 اعلام شد، ریشه کنی جهانی ویروس وحشی فلج اطفال تیپ 3 در سال 2019 اعلام شد. از 6 منطقه سازمان جهانی بهداشت ، فقط منطقه مدیترانه شرقی موفق به اخذ تائیدیه عاری از فلج اطفال نشده است .در حالی که کشور ما در وضعیت عاری از پولیو قرار دارد. دو کشور افغتانستان و پاکستان تنها کشورهای بومی فلج اطفال در جهان هستند. آخرین موارد پولیومیلیت در کشور در سال 1379 (سال 2000 میلادی) در شهرستان چابهار گزارش شدند که سه دختر 10، 12 و 19 ماهه مبتلا شدند که دو نفر ایرانی و یک نفر پاکستانی بودند و تاریخ بروز آخرین مورد فلج اطفال 29 آذر 1379 (19 دسامبر سال 2000 میلادی) می باشد. هر سال در دو مرحله عملیات تکمیلی ایمنسازی فلج اطفال مخصوص مناطق گرمسیر و سردسیر کشور برای کلیه کودکان زیر 5 سال انجام می شود . استان ما جزو مناطق گرمسیر کشور منظور شده و در زمستان هر سال در دو مرحله عملیات تکمیلی ایمنسازی فلج اطفال در شهرستان های مرزی نهبندان ، سربیشه ، درمیان و زیرکوه و روستاهای تیم سیار سایر شهرستان ها جهت کودکان زیر 5 سال و جمعیت اتباع خارجی انجام می شود. در سال 1403 در دو مرحله عملیات تکمیلی ایمنسازی فلج اطفال برای کلیه کودکان زیر 5 در شهرستان های مرزی نهبندان ، سربیشه ، درمیان و زیرکوه و در سایر شهرستان های استان در روستاهای تیم سیار و جمعیت اتباع خارجی با مراجعه به درب منازل خانوارها با پوشش واکسیناسیون 100 درصد انجام شد و کلیه کودکان هدف این طرح در دو مرحله بر علیه بیماری فلج اطفال واکسینه شدند. در نظام مراقبت بیماری فلج شل حاد ، شامل هر بیمار مبتلا به فلج شل ناگهانی بدون سابقه قبلی یا ضربه از جمله هر کودک زیر 15 سال با تشخیص گیلن باره یا هر مورد مظنون به فلج اطفال در هر سنی تعریف شده است. شاخص بیماریابی و فعال بودن نظام مراقبت فلج شل حاد جهت شناسایی این گونه موارد 2 در صد هزار نفر جمعیت زیر 15 سال در کشور تعریف شده است که خوشبختانه در چند سال اخیر استان خراسان جنوبی به شاخص مد نظر دست یافته است. در سال 1403 شاخص 8 در یک صد هزار نفر جمعیت زیر 15 سال در استان تحقق یافته است.
نظر دهید