هفته سلامت روان (24-18 مهرماه)
پیام چهارمین روز هفته سلامت روان (21 مهرماه): تأثیر حمایت و ارتباطات اجتماعی سالم بر سلامت روان
به مناسبت هفته سلامت روان (24-18 مهرماه)
«سلامت روان مسئولیت فردی و اجتماعی همه ماست»
پیام چهارمین روز هفته:
تأثیر حمایت و ارتباطات اجتماعی سالم بر سلامت روان
در عصر امروز و با رشد شبکه های اجتماعی، وسایل ارتباطی و ... انسان های بسیاری از راه های دور و نزدیک با یکدیگر ارتباط دارند.
آیا داشتن دایره بزرگی از دوستان و روابط اجتماعی بر سلامت و روان انسان تاثیر مثبت دارد ؟ دراین مطلب قصد داریم تا تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت جسم و روان را مورد بررسی قرار دهیم.
حضور در اجتماع و تشکیل پیوند های اجتماعی یکی از روش های حفظ سلامتی است. به باور جامعه شناسان سلامتی، بیماری روانی، صرفا واقعیاتی زیست شناختی و یا روانشناختی نیستند. بلکه به طور همزمان ، دارای ابعاد و ماهیت اجتماعی نیز می باشند. عوامل اجتماعی، همانگونه که می توانند نقش مهمی در ایجاد، حفظ و ارتقاء سلامتی ایفا کنند در بروز ، شیوع و تداوم بیماری نیز نقش اساسی دارند. داشتن روابط صمیمانه باعث نشاط و شاد کامی، آرامش، احساس امنیت، افزایش امید، احساس ارزشمندی(عزت نفس) می شود.
تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت جسم و روان
الف) تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت جسم
مطالعات نشان داده اند، افراد اجتماعی نسبت به دیگران به احتمال کمتری به بیماری های مزمن از جمله حملات قلبی و یا دیابت نوع 2 و.. مبتلا می شوند.
ب) تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت روان
بیشتر افراد در تعاملات اجتماعی احساس آرامش می کنند و از داشتن تجربیات مشترک لذت می برند. همچنین برخی افراد داشتن دوست را انگیزه ای می دانند تا فعالیت های سالم انجام دهند.
همچنین ارتباطات اجتماعی کاهش دهنده استرس و اضطراب است و حفظ روابط دوستانه در دوران پایان زندگی از زوال عقلی جلوگیری می کنند.بر اساس شواهد بعد از فقدان مهارت حل مسئله یکی از مهمترین عوامل افزایش آسیب به خود(خودکشی) فقدان حمایت اجتماعی ادراک شده است. وقتی فرد حس می کند که راه حلی بلد نیست و کسی از او حمایت نمی کند بیشتر احتمال دارد اقدام به آسیب به خود کند. روابط اجتماعی نشان دهنده سلامت افراد هستند. مطالعات نشان می دهد افرادی که روابط اجتماعی بهتری دارند نه تنها کمتر مریض می شوند بلکه درصد کمتری از آنها به حملات قلبی مبتلا می شوند روابط بطور کلی از دیدگاه اسلام دارای 3 مرتبه است.
- روابط با خویشاوندان: از امیر المومنین نقل شده" ضعیف ترین افراد کسی است که دوستی ندارد و ضعیف تر آن است که دوستانش را از دست می دهد"
- روابط با همسایگان: امام صادق (ع) فرمود " خوش رفتاری با همسایه خانه ها را آباد و عمر را زیاد می کند "
- روابط با عموم: توجه و علاقه به رفاه و خشنودی رفاه دیگری منجر به افزایش عزت نفس و عمیق تر شدن روابط می شود.
حمایت اجتماعی: میزان درک فرد از محبت و حمایت خانواده، دوستان و اطرافیان وی در مقابل استرس ها و حوادث است.
چگونه حمایت اجتماعی دریافت کنیم ؟
- با افراد جدید آشنا شوید
- برای روابط خود زمان بگذارید
- خود را به دیگران تحمیل نکنید
- خوب گوش دهید
- به احساس درونی خود گوش دهید
- نسبت به برخی روابط کمی بی خیال باشید
حمایت اجتماعی و سلامت روان، ارتباط تنگاتنگی با هم دارند حمایت اجتماعی یک کلید اصلی برای روابط پایدار و سلامت روانشناختی می باشد.مطالعات نشان داده هر چه روابط اجتماعی بیشتر باشد طول عمر بیشتر می شود. همه ما برای رشد، شکوفایی، بهزیستی و تاب آوری نیازمند دست های حمایتی یکدیگر هستیم که روابط اجتماعی و ارتباطات اجتماعی، نقش اساسی در سلامتی و بهزیستی ما دارند.
گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد
نظر دهید