پویش ملی سلامت، اطلاع رسانی تغذیه سالم اول تا پانزدهم بهمن ماه 1402
روز شمار روز چهارم: نمک دریافتی فقط نمک استفاده شده در پخت غذا نیست ، مراقب نمک پنهان موجود در نان، پنیر و ... نیز باشید.

هر روز بدون اینکه آگاه باشیم در حال مصرف مقادیر قابل توجهی نمک هستیم که به نمک پنهان مشهور است در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد و توجه نکردن به میزان آن، موجب افزایش فشار خون میشود. نمکها از مولکولهای سدیم و کلرید تشکیل شدهاند بنابراین مصرف زیاد سدیم نیز همان عوارض مصرف نمک را دارد. مصرف بیش از حد سدیم ممکن است موجب بروز مشکلات جدی و خطرناکی برای بدن شود بنابراین لازم است افراد آگاهی لازم و کافی را در مورد منابع پنهان سدیم کسب کنند.
منابع پنهان "سدیم" در غذاها
غذاهایی مانند میگوهای بستهبندی، ژامبون، سس سالاد، پیتزا، ساندویچ، آب مرغ و آب گوشت آماده، پنیر فرآوری شده و سس گوجهفرنگی جزو منابع پنهان سدیم در نظر گرفته میشود. غذاهای آماده، فستفودها، کنسروها، پنیرهای چرب و شور، کیکها، کلوچهها و بیسکوییتها به دلیل استفاده از جوش شیرین یا بکینگپودر در تهیه آنها، انواع چیپس و پفکها، گوشتهای دودی، نانها، سسها، سوپهای آماده، انواع تنقلات شور، ترشیها، مغزها و دانههای بوداده برخی منابع غذایی حاوی نمک پنهان هستند. فستفودها منبع بزرگی از نمک پنهان هستند؛ از سوسیس و کالباس گرفته تا نانهای پیتزا، سرشار از نمک هستند. بسیاری از کنسروها نیز سرشار از نمک هستند بنابراین باید سعی شود به جای کنسروها از غذاهای تازه و پرویتامین استفاده شود. همیشه هنگام خرید پنیر به وضعیت نمک آن دقت کنید؛ برخی پنیرها دارای نمک بیش از حد هستند. استفاده از خیارشور نیز در ساندویچها یا کنار غذاها بسیار رایج است اما سعی کنید از خیارشور در کنار غذاها کمتر استفاده کنید.
نمک، نگهدارنده غذاهای فرآوری شده
نمک به عنوان یک نگهدارنده عمل میکند به همین دلیل است که مقدار زیادی از آن در غذاهای فرآوری شده مانند غذاهای آماده، بستهبندی شده، فریز شده و منجمد، آجیلهای دارای نمک و قند، گرانولا، سوپ آماده، نودل، بیکن، غذاهای کنسروی، چیپس میوه و سس کچاپ وجود دارد. معمولا در غذاهای کمنمک برای خوش طعم کردن غذا، از دیگر ادویهها مانند پودر سیر، پودر پیاز، فلفل یا زیره استفاده میشود.
ژامبون و انواع کالباسها جزو خوراکیهایی هستند که حاوی سدیم بالایی هستند بنابراین توصیه میشود مصرفشان در رژیم غذایی محدود شود.
بسیاری از مواد تشکیلدهنده پیتزا مانند پنیر،سس، خمیر و گوشت فرآوری شده نیز حاوی مقدار زیادی سدیم هستند بنابراین باید مصرف پیتزا محدود شود و در کنار آن از سالاد سبزیها استفاده شود. آب مرغ و آب گوشت آماده که معمولا در سوپها استفاده میشوند، نمک زیادی دارند. آب مرغ و آب سبزیجات نیز به صورت مشابهی حاوی مقدار زیادی سدیم هستند.معمولا برای اینکه میگوی بستهبندی شده و یخزده طعم بهتری بگیرد، نمک و نگهدارندههای سدیم به آن اضافه میکنند که باید به این مورد نیز توجه شود.
نان و پنیر و دوغ، اصلیترین خوراکیهای حاوی نمک پنهان سفرههای ایرانی می باشند.