محله ارتقا دهنده سلامت ( مردمی سازی محله سالم)
جلسه توجیهی شیوه نامه اجرایی محله ارتقا دهنده سلامت برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه، در راستای ابلاغ شیوه نامه اجرایی محله ارتقا دهنده سلامت (مردمی سازی محله سالم) جلسه توجیهی با حضور نمایندگان دفتر تحول امور اجتماعی و فرهنگی استانداری برگزار شد.
امروزه میزان مشارکت جوامع در برنامه های دولتها یکی از شاخص های مهم ارزیابی میزان توفیق و روند توسعه در جوامع محسوب شده و حکومت ها تلاش می نمایند هر چه بیشتر آحاد جامعه را در برنامه ریزی ها و اجرای مداخلات مشارکت داده و با برنامه های خود آشنا نموده و از مردم در تامین امنیت سلامت کمک بگیرند . از طرفی بسیاری از برنامه ها و مداخلات در برنامه های جامع کشوری نیازمند ارتقای دانش عمومی تغییر باورها و نگرش ها، توسعه و ارتقای رفتار و نهایتاً فرهنگ سازی عمومی است.
جامعه سالم جامعه ایست که در آن برای همه افراد فرصت دسترسی برابر به کالاها و خدماتی که برای کارکرد تام و تمام یک شهروند ضروری است، به طور عادلانه وجود داشته باشد. پنج مؤلفه برای این منظور در نظر گرفته شده است که عبارتند از ادغام اجتماعی؛ پذیرش اجتماعی؛ مشارکت اجتماعی؛ شکوفایی اجتماعی؛ و انسجام اجتماع، نیازمند به حرکتی عظیم در این راستا می باشیم.
اولویت مردمی سازی و مشارکتی شدن برنامه ها در حوزه بهداشت به عنوان یک ضرورت و نه یک انتخاب در اولویت های رویکردهای معاونت بهداشتی و آموزش و ارتقای سلامت قرار گرفته است.
در مردمی سازی سلامت مطالعات متعدد بیانگر آن است که با آموزش بهداشت و اعتلای سواد سلامت و توسعه مهارت های زندگی، سلامت فرد و جامعه افزایش می یابد، خصوصاً زمانی که مردم مشارکت داشته باشند و به مشارکت به عنوا ن فرآیند نگاه شود و مردم در تمامی مراحل این فرآیند شریک باشند. در رویکرد ارتقای سلامت، آموزش سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه و با هدف افزایش سلامت از طریق توسعه دانش و مهارت به منظور قادرسازی مردم برای اتخاذ انتخابهای آگاهانه در باره سلامت طراحی میشود.
در شکل گیری رفتارهای سالم و افزایش سواد سلامت آن چیز که به اندازه اقدامات آموزشی و بهبود نگرش در حیطه فردی مهم است، ایجاد محیط های حامی سلامتی است که فرد در آن زندگی میکند، کار می کند و به فعالیت های روزمره مشغول است. بعد از خانواده کوچکترین واحد کلیدی اجتماعی، محله است و لذا محله های ارتقادهنده سلامت (حامی سلامت) جهت داشتن جامعه های با رفتارهای بهداشتی یک ضرورت بهداشتی و امری اجتناب ناپذیر است که در 3دهه گذشته در راستای افزایش سواد سلامت جامعه در نظام سلامت ایران (PHC) شکل گرفته است و نیازسنجی سلامت و عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت(SDH) تا برنامه ریزی و اجرای مداخلات ارتقای سلامت با تکیه بر مشارکت مردم و ظرفیت های سازمانی، اجتماعی محله را شامل می شود.