معرفي واحد و شرح وظايف
 

تاريخچه بهداشت محيط در ايران:

مهندسي بهداشت از سال 1331 تا سال 1335 غالبا به صورت تيمي مركب از مهندسين كادر ستادي وزارتخانه در نقاط مختلف كشور فعاليت داشته اند . وظايف آنها علاوه بر تهيه دستوالعمل ها و فرمهايي در زمينه مراكز تهيه و توزيع و فروش مواد غذايي و اماكن عمومي ،‌ مبارزه با حشرات و جوندگان ، دفع فضولات جامد ،‌بهسازي منابع آب و طراحي نقشه هاي تيپ و اجراي پروژه هاي تامين آب آشاميدني بود

از سال 1335  مهندسي بهداشت بصورت اداره كل درآمد و در مدت كوتاهي در بسياري از استانهاي كشور ادارات مهندسي بهداشت ايجاد شدند .

 در سال 1340 مدت كوتاهي مهندسي بهداشت با اداره ريشه كني مالاريا ادغام گرديد ولي بنا به دلايلي ، ادامه فعاليت واحدهاي ادغام يافته ممكن نشده و در نتيجه مجددا اداره كل مهندسي بهداشت مستقلا به كار خود ادامه اد .

در طي سالهاي 1335-40 بعلت بوجود آمدن سازمانهاي و وزارتخانه هايي مرتبط با آب و برق مسئله تامين آب شهري از وظايف بهداري سابق منفك و به عهده وزارت آب و برق كشور گذاشته شد و بر تامين آب آشاميدني و بهسازي محيط روستاها توسط اداره كل مهندسي بهداشت تاكيد شد .

نشكيلات اداره كل مهندسي بهداشت در سال 1344 شامل ادارات آب و فاضلاب ، بهسازي (شهر و روستايي)، هوا و محيط كار بود .

در سال 1346 تامين آب آشاميدني و بهسازي محيط روستاها از وزارت بهداري به وزارت آباداني و مسكن انتقال يافت و در همين سال اداره كل مهندسي بهداشت به اداره كل بهداشت محيط تغيير نام يافت . در سال 1351 وظايف مذكور به عهده وزارت كشاورزي و پس از تشكيل وزارت تعاون به آن وزارتخانه محول گشت ، در سال 1356 با مصوبه اي وظايف ياد شده مجددا به اداره كل بهداشت محيط اعاده شد كه در سال 1358 مصوبه مذكورمورد تاكيد شوراي انقلاب جمهوري اسلامي ايران قرار گرفت .

اجراي پروژه هاي تامين آب آشاميدني روستاها و عمليات بهسازي محيط با پيروزي انقلاب اسلامي توسعه قابل ملاحظه اي يافت ، ولي با توجه به اهميت و گسترش ساير فعاليتهاي بهداشت محيطي و لاجرم براي هماهنگ كردن تشكيلات بهداشت محيط با شبكه هاي بهداشتي و درماني كشور در سال 1369 مسئوليت تامين آب آشاميدني روستاها به سازمان جهاد سازندگي واگذار گرديد و بدينوسيله زمينه ادغام فعاليتهاي بهداشت محيط در شبكه فراهم شد .

در سال 1374 براي تعديل نيروي انساني و كاهش ابعاد تشكيلاتها در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي دو اداره كل بهداشت محيط و اداره كل بهداشت حرفه اي ادغام يافتند ، با ادامه روند كوچك سازي تشكيلات و واگذاري بعضي از وظايف به بخش خصوصي تفويض اختيار مسئوليتها به دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي و درماني در آذر ماه 1379 اداره كل بهداشت محيط و حرفه اي به دفتر سلامت محيط كار و حرفه اي تغيير نام يافت و در حال حاضر تحت عنوان مركز سلامت محيط وكار مشغول فعاليت مي باشد.

اهداف واحد بهداشت محيط:

    1-  بهبود و ارتقاء وضعيت بهداشتي مواد غذايي در سطح توزيع و عرضه در راستاي دستيابي به اهداف ايمني مواد غذايي

2-  بهبود و ارتقاء وضعيت بهداشت محيط، بهداشت مواد غذايي و بهداشت آب در محل هاي پذيرايي و اقامتي، اماكن عمومي و .... در مسير راهها و داخل شهر ها به منظور حفظ سلامت مسافرين نوروزي

3-  حفظ و ارتقاء سطح بهداشت محيط روستاها در جهت نيل به ايجاد روستاهاي سالم با همكاري ساير بخش ها و مشاركت مردمي

4-  همكاري قانونمند بين بخشي با مشاركت مردم در راستاي تأمين سلامت جامعه

5-  ارتقاء سلامت جمعيت تحت پوشش نسبت به خطرات استعمال دخانيات و مضرات استنشاق تحميلي دود سيگار

6-  حفظ بهداشت آب و كنترل و پايش آب شرب

7-  حذف كامل جوش شيرين از فرآيند توليد نان هاي سنتي

8-  كاهش مشكلات بهداشتي ناشي از بند پايان ، حشرات و جوندگان

9-  حفظ و ارتقاء سطح سلامت آسيب ديدگان ناشي از بلاياي طبيعي و وضعيت هاي بحران

      10-ارتقاء بهداشت پرتوهاي مراكز كاربرد پرتوهاي يونساز در مراكز پرتو پزشكي

       11-ارتقاء وضعيت بهداشت محيط مهد كودك ها و روستا مهدها

      12- حفظ و تأمين سلامت خانوارهاي روستايي مصرف كننده سوخت جامد با توجه به كاهش مواجهه با آلاينده هاي هوا در منازل روستايي ناشي از مصرف آن .

       تعريف بهداشت محيط :

       عبارتست از كنترل عواملي از محيط زندگي كه به نحوي  بر روي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي انسان تاثير مي گذارند.

      وظايف بهداشت محيط:

بهداشت آب
بهسازي محيط روستا
بهداشت اماكن عمومي
بهداشت مراكز تهيه و توزيع و فروش مواد غذايي
پروژه شهر سالم -روستاي سالم
بهداشت مواد غذايي در نظام شبكه
پايش مراكز پرتوهاي يونساز
بهداشت محيط بيمارستانها و مراكز بهداشتي درماني
پايش يد موجود در نمك
 
بهداشت هوا
 
آموزشگاههاي بهداشت اصناف
مبارزه با حشرات و جوندگان
كنترل دخانيات
بهداشت محيط در شرايط اضطراري
طرح بسيج سلامت نوروزي

بهداشت آب

بهداشت محيط مدارس

بهداشت محيط روستامهدها ومهد كودكها
نمونه برداري از نان به منظور كنترل وحذف كامل جوش شرين

تاریخ به روز رسانی:
1397/10/26
تعداد بازدید:
2261
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
كليه حقوق اين وب سايت متعلق به دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني بيرجند مي باشد.
Powered by DorsaPortal